eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az energiaitalok kezelhetetlenné teszik az iskolásokat

Egyre több iskoláskorú gyerek válik koffeinfüggővé az energiaitalok miatt - állítják brit szakértők.

A túl sok koffeint tartalmazó energiaital fogyasztása miatt egyre több iskolás gyerek mellkasi fájdalomról, fejfájásról és kialvatlanságról panaszkodik - figyelmeztetnek brit szervezetek. Az energiaitalok mellékhatása az osztályteremben is megmutatkozik: a tanárok egyre nehezebben tudják kezelni a rosszalkodó, hiperaktív diákokat.

A szervezetek arra figyelmeztetik a tanárokat, hogy figyeljenek oda a gyerekek panaszaira, mert azok a koffeinfüggőség tünetei lehetnek.

A Drugs Education UK egyik munkatársa szerint növekszik azon diákok száma, akik energiaitalokat isznak és koffeintablettákat szednek. Bob Tait szerint ezek olcsók és könnyen hozzáférhetők.

"A gyerekek az iskolába menet, a szünetekben és ebédkor fogyasztják ezeket az italokat" - mondta a szakértő, aki hozzáteszi: ha egy gyerek energiaital által felajzva érkezik az iskolába, akkor kezelhetetlen lesz az tanórán.

Az egyik legnépszerűbb energiaital, a Red Bull dobozonként 80 gramm koffeint tartalmaz - ez a mennyiség nagyjából egy csésze kávénak felel meg. Nemcsak a diákok, de a bulizók és például a sofőrök között is széles körben fogyasztott, mivel növelheti a teljesítőképességet, a koncentrációt, és serkenti az anyagcserét.

Egy ausztrál tanulmány múlt hónapban kimutatta: mindössze egy doboz Red Bull növelheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Az energiaitalt gyártó cég szóvivője elmondta: a koffeinre való érzékenység különböző lehet az embereknél. "Általában a gyerekek érzékenyebbek a koffeinre, mint a felnőttek, ezért nem ajánljuk a Red Bull fogyasztását koffein érzékenyeknek és gyerekeknek" - tette hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×