eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kijárási tilalommal a játékszenvedély ellen

A játéktermek és internetklubok látogatását korlátozó esti kijárási tilalmat vezetnek be kamaszok számára Csernyihivben, mert járványszerű méreteket öltött a játék- és számítógépfüggés a helyi tizenévesek körében.

A közép-ukrajnai nagyváros polgármesteri hivatalának intézkedése értelmébe a fiatalok az őszi-téli hónapokban 21, nyáron pedig 22 óráig látogathatják a játéktermeket és internetklubokat. A hatóság emellett napi két órában korlátozza azt az időt, amit a tinédzserek a nevezett intézményekben eltölthetnek.

A szabály betartatása érdekében központi nyilvántartást vezetnek be, és kötelezik a játéktermek, internetklubok tulajdonosait a vendégek tartózkodási idejének rögzítésére, hogy az engedélyezett időt letöltő fiatalok ne mehessenek át egy másik hasonló szórakozóhelyre. Szigorúan megbüntetik azokat a tulajdonosokat, akik alkoholtartalmú italokat adnak el tizenéveseknek.

Petro Szedeny, a Csernyihiv megyei egészségügyi főosztály vezetője a Viszokij Val című helyi lap hétvégi számának elmondta: hetente legalább két-három szülő keresi fel őt a hivatalában, hogy segítsen kiszabadítani gyermeküket a játék rabságából.

Megfigyelése szerint a szülők csak akkor szánják el magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak, amikor a 13-15 éves kamasz már legkevesebb 15 ezer hrivnyát (kb. 450 ezer Ft) eljátszott a családi kasszából. A 20-25 éves fiatalok akkor kérik a segítséget, amikor 50-70 ezer hrivnyát veszítenek. Elmondása szerint a közelmúltban volt egy helyi betege, aki 110 ezer dollárt játékgépezett el.

Csernyihivben és környékén, ahol 20 pszichiáter foglalkozik a kóros játékszenvedély gyógyításával, egy iskolások körében nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett tanulók közel egyharmada ismert valakit, aki játékfüggőségben szenved.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×