INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kijárási tilalommal a játékszenvedély ellen

InfoRádió / MTI
A játéktermek és internetklubok látogatását korlátozó esti kijárási tilalmat vezetnek be kamaszok számára Csernyihivben, mert járványszerű méreteket öltött a játék- és számítógépfüggés a helyi tizenévesek körében.

A közép-ukrajnai nagyváros polgármesteri hivatalának intézkedése értelmébe a fiatalok az őszi-téli hónapokban 21, nyáron pedig 22 óráig látogathatják a játéktermeket és internetklubokat. A hatóság emellett napi két órában korlátozza azt az időt, amit a tinédzserek a nevezett intézményekben eltölthetnek.

A szabály betartatása érdekében központi nyilvántartást vezetnek be, és kötelezik a játéktermek, internetklubok tulajdonosait a vendégek tartózkodási idejének rögzítésére, hogy az engedélyezett időt letöltő fiatalok ne mehessenek át egy másik hasonló szórakozóhelyre. Szigorúan megbüntetik azokat a tulajdonosokat, akik alkoholtartalmú italokat adnak el tizenéveseknek.

Petro Szedeny, a Csernyihiv megyei egészségügyi főosztály vezetője a Viszokij Val című helyi lap hétvégi számának elmondta: hetente legalább két-három szülő keresi fel őt a hivatalában, hogy segítsen kiszabadítani gyermeküket a játék rabságából.

Megfigyelése szerint a szülők csak akkor szánják el magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak, amikor a 13-15 éves kamasz már legkevesebb 15 ezer hrivnyát (kb. 450 ezer Ft) eljátszott a családi kasszából. A 20-25 éves fiatalok akkor kérik a segítséget, amikor 50-70 ezer hrivnyát veszítenek. Elmondása szerint a közelmúltban volt egy helyi betege, aki 110 ezer dollárt játékgépezett el.

Csernyihivben és környékén, ahol 20 pszichiáter foglalkozik a kóros játékszenvedély gyógyításával, egy iskolások körében nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett tanulók közel egyharmada ismert valakit, aki játékfüggőségben szenved.

A címlapról ajánljuk