eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rabszolgasors - értelmetlen büntetőeljárást kezdeni a gazda ellen

Több mint 16 évet töltött gyakorlatilag rabszolgaságban a szibériai Viktor Averin a Kaukázusban. Maga sem érti, miért nem próbált meg előbb elmenekülni, de a napokban végre hazakerült a családjához.

Averin Barnaulban élt 1992-ig. Akkoriban zavaros idők jártak, a vállatok elmaradoztak a fizetések kiadásával, és bajban volt az akkor 53 éves Averin is, amikor egyik este felkereste Igor nevű barátját. Az elmondta, hogy éppen egy közeli helyre készül egy kis mellékest keresni, kocsi jön érte, jöjjön barátja is. Így is tettek, s Averin úgy döntött, amíg a helyszínen körül nem nézett, nem szól feleségének, akivel aznap éppen összeveszett.

Nem is egy autó jött, hanem négy, mindegyik teli munkát keresőkkel, akiket nyomban megkínáltak egy kis itókával. Averin nyomban elaludt, s attól kezdve csak arra emlékszik, hogy amikor megérkeztek, kiderült: a Kaukázus északi részén, Malgobekben van, nincs személyi igazolványa és egy fillér pénze sem.

Családja nyomban keresni kezdte, de hiába. Eltűnése után 10 évvel, 2002-ben holttá nyilvánították, meggyászolták.

Averin közben egy Alihan nevű ember szódavízüzemében dolgozott és lakott, étellel ellátták, de az üzem területéről ki nem mehetett, fizetést nem kapott. Vele volt Igor barátja, de ő egy tűzben meghalt. Kilenc év múltán a gazda továbbadta Averint egy barátjának, az meg később egy másiknak.

Eleinte még akart volna segítséget kérni, de attól tartott, hogy ha igazolvány nélkül a hivatalosság kezére kerül, bűnözőnek nézik, börtönbe vetik. Később azonban már akadt volna mód a szökésre, de nem tudta elszánni magát, maga sem érti, miért.

Egy napon Averin egyik pillanatról a másikra megvakult, s gazdája, mivel nem tudta, mit tegyen vele, kirakta a városka egyik utcáján. Kórházba került, ahol egészségileg rendbe hozták, de sokáig nem hittek neki. Aztán mégis a Vöröskereszthez fordultak, amely Barnaulban megtalálta a lányát. Pár hónapba került, amíg Averin kapott ideiglenes papírokat, és a Vöröskereszt költségén hazautazhatott.

Most lányánál lakik, és kicsit furcsán viselkedik: eleinte nem győzött elég kenyeret enni, a földre hamuzik. Felesége nagyon meg van ijedve, idegennek érzi a férjét. Az orvosok azzal kecsegtetik, hogy még helyre lehet hozni a látását, amelyet egy hályog vett el. Egyetlen igazolványa a halotti anyakönyvi kivonat, de hamarosan meglesz a bíróságon jogi "feltámasztása".

A Vöröskereszt megkereste Averin utolsó gazdáját, s az önként kifizette a férfi kórházi kezelésének költségeit. Büntetőeljárást ellene indítani értelmetlen, mivel Averin maga is mondja, a gazda nem tudta, kicsoda ő, honnan jött, és igazán rendesen viselkedett vele...

Az emberkereskedelemre vonatkozó jogszabályokat a héten jelentősen megszigorították Oroszországban; Averin esete viszonylag különleges, de nagyon sok orosz lányt kényszerítenek emberkereskedők prostitúcióra, és előfordul, hogy szülők eladják gyereküket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×