eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Miért kellene monogámnak lennie az embernek?

Se szeri, se száma a politikusok és sztárok hűtlenségégéről szóló híreknek, de valószínűleg ők sem rosszabbak, mint az átlagemberek. De miért is lenne az ember kivétel, hiszen az ötezer emlősfajnak mindössze a 3-5 választ magának egy életre párt.

Pontosan ötezer emlősfaj él a Földön - az embert is beleszámítva -, de csak a töredékük monogám, például a hódok, a farkasok és bizonyos denevérek.

Szociális szempontból a monogámia azt jelenti, hogy a szülőpár együtt neveli fel az utódokat - de közben azért mindketten kirúghatnak a hámból. A szexuális monogámiában élő fajok viszont nem is párosodnak mással, csak a párjukkal.

Vagyis az a férfi, aki megcsalja a feleségét, de hazatér, mire a gyerekek lefekszenek, szociális szempontból monogámnak számít.

Ráadásul a tudósok nem is jutottak még egyetértésre abban, mit is jelent pontosan a monogámia fogalma. Az evolúcióval foglalkozó pszichológusok szerint a férfiak részben azért hajlamosabbak a házasságon kívüli nemi kapcsolatra, mert hajtja őket a belső kényszer a génjeik továbbadására.

Az elkötelezettség bármilyen lehet

A férfi és a nő közötti elkötelezett kapcsolat a gyermeknevelés miatt alakult ki. Ám ez a fajta elkötelezettség éppen úgy megnyilvánulhat többnejűségben, monogámiában és az egyedülálló szülők esetében is - hangsúlyozza Jane Lancaster, az Új-mexikói Egyetem evolúcióval foglalkozó antropológusa.

Az ember egyébként egyedi az emlősök között abban, amennyire az apák részt vesznek az utódok nevelésében. "Ebben a tekintetben egyediek vagyunk, ám akárcsak a legtöbb emlős, az ember poligám faj" - hangsúlyozta Daniel Kruger evolúciós és szociálpszichológus. Az ember egyébként csak "mérsékelten poligám" - tette hozzá.

Az, hogy valaki házasságra lépjen-e, vagy más módon kötelezze el magát a szexért, attól függ, megéri-e. "Egy sor bizonyíték van arra, hogy a férfiaknak kevesebb a veszíteni valójuk, ha félrelépnek - ha pedig keveset veszít az ember, könnyebben megtesz valamit" - állítja Lancaster.

A nőknek van veszíteni valójuk

A nőknek viszont van veszíteni valójuk - méghozzá az apai hozzájárulást a gyerekneveléshez. Vagyis a női promiszkuitás rontja a gyermekek jólétének esélyeit - tette hozzá a kutató.

Néhány tudós ezért úgy véli, hogy a szociális és a szexuális monogámia társadalmi követelmény inkább, mintsem természetes állapot az embernél. "Nem hinném, hogy monogám állatfaj lennénk. A vadlúd az igazán monogám, amely nem is párosodik többé, ha a párja elpusztul" - hangsúlyozza Pepper Schwarz, a Washingtoni Egyetem szociológia professzora.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×