eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Géntérkép segít olcsóbbá tenni a minőségi bort

Olasz tudósoknak sikerült megalkotniuk a pinot noir szőlőfajta géntérképét, amelynek nyomán megjelenhetnek a tűrőképesebb szőlők és az olcsóbb minőségi borok.

A pinot noirt "szívszaggató" szőlőnek is szokták nevezni, mert nagy odaadást igényel, és könnyen megtámadják a különböző betegségek.

A híres burgundi borok alapjául szolgáló szőlőfajta és belőle készült bor különösen a néhány évvel ezelőtt bemutatott "Kerülőutak" című film nyomán vált népszerűvé az angol nyelvterületen. A filmben két barát csetlik-botlik a kaliforniai borvidéken szerelem és jófajta pinot noir után kutatva.

Olasz tudósoknak nemrégiben sikerült megfejteniük az egyesek által már sznobériába hajló módon imádott szőlőfajta genetikai kódját, és mindez jó hír azoknak is, akik más borokat szeretnek.

Nem megy a minőség rovására

Riccardo Velasco, a kutatás vezetője elmondta, hogy 2 millió molekuláris markert fedeztek fel. A sarki kannás borozó látogatói számára ez nagy valószínűséggel nem mond semmit, a minőségi borok szerelmeseinek viszont azt, hogy olcsóbbá válhat számukra a nedű.

Az olasz tudósok felfedezésével ugyanis lehetővé válik a betegségeknek jobban ellenálló szőlőfajták termesztése, ráadásul úgy, hogy ez nem megy a minőség rovására. "A térkép nem csak a pinot noir, de minden szőlőfajta esetében komoly segítséget jelent" - mondta Velasco, a San Michele all'Adige Agrárintézet genetikai központjának kutatásvezetője.

Génmódosításról nincs szó


Brian Dilkes, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint az információ valóságos "kincsesbánya", roppant módon megkönnyíti a szőlőnemesítők dolgát - és persze a fogyasztóknak is jó.

A kutatók ugyanakkor közölték: nincs arról szó, hogy a génmódosított szőlő mellett érvelnének. "Európában ez tilos, és a borász szakma amúgy is kifejezetten konzervatív" - mondta Velasco.

Borszakértők szerint egy "tisztességes" pinot noir üvegje 25 eurónál is többe kerül jelenleg. Azok a borászok pedig, akik kíváncsiak a "szívszaggató szőlő" géntérképére, elolvashatják az olasz tanulmányt az interneten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×