eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hét dolog, amelyet biztosan tudtunk - mégsem igaz

A borotválás nem erősíti a szőrt, és egyáltalán nem biztos, hogy napi nyolc pohár víztől egészségesek leszünk. Amerikai kutatók leszámoltak a hét legelterjedtebb orvosi hiedelemmel.

A tinédzser lányokat generációk óta óva intette az édesanyjuk attól, hogy borotválják a lábukat, mondván, hogy ettől csak erősebb lesz a szőr. Ez az általánosan elterjedt hiedelem azonban nem több mítosznál - állítják az indianai orvosi egyetem kutatói, akik hat másik általánosan elfogadott nézetről is megállapították, hogy minden tudományos alapot nélkülöz.

A szőr tehát nem nő gyorsabban, és sötétebb sem lesz akkor, ha valaki rendszeresen borotválja a lábát. Puszta optikai illúzió, hogy a szőr sűrűbb a rendszeres borotválás után - azért látjuk így, mert az újranőtt szőrszál nem hegyes, mint az eredeti, hanem tompa végű.

Az amerikai kutatók a British Medical Journalben leszámoltak azzal a tévhittel is, hogy napi nyolc pohár vizet kell meginni, ha valaki egészséges akar maradni. Bár ezt már 1945 óta tanácsolják az embereknek, nincs rá orvosi bizonyíték, sőt: azt egyre több kutatás igazolja, hogy veszélyes túl sok vizet inni.

A szükséges folyadékmennyiséget bőven biztosítja a gyümölcslé, tej, kávé, illetve tea, amelyet általában elfogyasztunk.

A köröm és a haj nem nő a halálunk után

Puszta optikai illúzióra alapul az a tévhit is, hogy a haj és a köröm tovább nő a halálunk után is. "A test kiszáradása miatt a bőr visszahúzódik a körmök és a haj környékén - ezért látszik úgy, mint ha utóbbiak a halálunk után is tovább nőnének" - adták meg a kutatók a tudományos magyarázatot.

Alaptalannak bizonyult az a tévhit is, hogy a látásunk elromlik, ha gyenge fény mellett olvasunk. Szemészek szerint ugyan ideiglenesen megerőlteti a szemet a gyenge fény, de az valószínűtlen, hogy hosszú távú hatásai legyenek.

Nincs az agynak teljesen inaktív része


1907 óta "köztudomású", hogy az ember agyának mindössze a tíz százalékát használja. Agysérülteken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ez a hiedelem sem igaz.

Kiderült, hogy ugyan a sérülések az agy bármely részén tartósan befolyásolják a mentális, vegetatív és viselkedési képességeket, az agynak egyetlen olyan része sincs, amely teljesen inaktív lenne.

Fölösleges attól is rettegnünk, hogy veszélyt okozunk, ha a zsebünkben megszólal a mobil a kórházban. A mobil ugyanis csak minimális interferenciát okoz.

Az amerikai kutatók utánanéztek annak is, valóban álmosít-e a pulykahús fogyasztása. Kiderült, hogy bár a pulykahús valóban tartalmaz triptofánt, amely köztudomásúlag álmosít, ám jóval kisebb mennyiségben, mint a disznóhús vagy a sajt.

A hét legelterjedtebb orvosi hiedelem:

1. Naponta legalább nyolc pohár vizet kell inni
2. Az agyunknak mindössze tíz százalékát használjuk
3. A haj és a köröm a halálunk után is tovább nő
4. Elromlik a szem, ha rossz fényviszonyok mellett olvasunk
5. A rendszeres borotválástól erősebb lesz a szőr
6. Mobiltelefont veszélyes kórházban használni
7. A pulykahús elálmosít

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×