eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hogyan juthatott fel egy amatőr a Mount Everestre?

A Mount Everest csúcsának első magyar meghódítója gratulál Jelinkó Attilának, aki szerdán érte el a csúcsot. Erőss Zsolt az InfoRádiónak nyilatkozva ugyanakkor arra is magyarázatot adott: miként lehetséges, hogy miközben két profi hegymászó feladja a küzdelmet, egy amatőr alpinista feljut a csúcsra.

Klein Dávid és Várkonyi László azt a célt tűzte ki, hogy oxigénpalack nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét. A két hegymászó vasárnap kezdte meg a 8.850 méteres csúcs meghódítását, ám 8.600 méteren vissza kellett fordulniuk.

Eközben egy amatőr hegymászó, Jelinkó Attila megmászta a csúcsot, igaz, ő ehhez oxigénpalackot is használt.

Erőss Zsolt az InfoRádióban elmondta: a veszprémi hegymászó az első magyar, aki egy kereskedelmi expedíció szolgáltatásait igénybe véve jutott fel a csúcsra.

A teljesítményét természetesen nem szabad leértékelni, hiszen magashegyi tapasztalatok nélkül ez igen nehéz feladat.

Azt azonban tudni kell, hogy a kereskedelmi expedíciók résztvevőinek nem maguknak kell meghozniuk a legfontosabb és legnehezebb döntéseket - mondta.

Komoly feladat ugyanis felmérni, hogy milyen taktikával mássza meg valaki a hegyet.

Klein Dávid és Várkonyi László maga döntötte el, hogy néhány száz méterrel a csúcs előtt visszafordul. Bár rekordot nem döntöttek, a legfontosabb, hogy saját testi épségük kockáztatása nélkül zárták az expedíciót.

Erőss Zsolt elmondta: bár a Mount Everest a legnépszerűbb magashegy, korántsem ezt a legnehezebb megmászni. A K2 például nagyobb kihívást jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×