eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

"Kiderült, hogy egy holttestről van szó"

Összefoglalta a sikertelen csúcstámadás történéseit Klein Dávid, a kétfős Everest Expedíció egyik tagja. A hegymászó Várkonyi Lászlóval együtt oxigénmaszk és magashegyi teherhordók segítsége nélkül akart feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Klein Dávid szerint számításaikhoz képest később érték el a 3-as tábort. Egyrészt ki akarták magunkat aludni a 2-es táborban, ezért viszonylag későn indultak el, másrészt a friss hó gátolta a mozgásukat, mivel a felszerelést is szállítaniuk kellett.

"Ahhoz, hogy jó állapotban, jó esélyekkel induljunk a csúcs felé, aludnunk kell valamennyit, havat kell olvasztanunk, hogy igyunk eleget - nagyjából ez a két fontos tényező" - árulta el a csúcshódítás titkait a hegymászó.

Klein Dávid beszámolt arról, hogy majdnem hajnali 3 óra volt, mire elindultak, és még így sem pihentek annyit, amennyit szerettek volna; végül is elég jó tempóban teljesítették az első szakaszt, érték el a gerincet.

"A gerincen már ránk sütött a nap. Én rögtön javasoltam Konyinak (Várkonyi László - a szerk.), hogy pihenjünk valamennyit. Láttam, hogy a közelben szintén heverészik egy másik hegymászó, sárga overallban. Köszöntem neki, nem köszönt vissza, majd alaposabb megfigyelés után kiderült, hogy egy holtestről van szó. Kicsit távolabb elhelyezkedtünk, pihentünk és megbeszéltük a továbbiakat" - írta Klein Dávid.

Megmászták az első lépcsőt, tempójuk megítélése szerint a vártnak megfelelő volt, valamivel lassabb, mint az oxigénes mászóké.

"Ezen a ponton, tehát az első lépcső megmászása után Konyi felvetette, hogy úgy érzi, hogy lassul, és nem kéne-e visszafordulnunk. Engem először hidegzuhanyként ért a felvetés, mert magamban teljesen abban a hitben éltem, hogy elérjük a csúcsot. Aztán utána megpróbáltam racionálisan megfontolni pro és kontra, hogy mit jelent, amit mond" - idézte fel a hegymászó.Klein Dávid ezután azt írta: magukhoz képes nem voltak olyan gyorsak, mint amire számítottak, és legalább még 4-5 órára szükségük lett volna a csúcs eléréséhez, ami azt jelenti, hogy a visszaúton későn érik el a 3-as tábort, ahol nem akartak éjszakázni, mert "fáradtan, 8300 méteren, oxigén nélkül a szervezet nagyon bizonytalan, hogy hogy reagál".

"Úgyhogy némi megbeszélés után arra az eredményre jutottunk, hogy tényleg jó gondolat visszafordulni, bármilyen fájdalmas, bármennyire is nagyon jók az esélyeink. És hát visszafordultunk 8600 méteren" - írta a hegymászó.

A sportember beszámolt arról is, hogy savasodás volt a gyomrában, ami nyugalmi helyzetben, a sátorban súlyosbodott. "Ez azt jelenti, hogy savat hánytam - másképp, szebben nem tudom mondani". Emiatt Klein Dávid nem maradhatott még egy napot odafenn.

Várkonyi László viszont úgy döntött, hogy fent marad még egy napot, hátha újra csúcsot támadhat. Később azonban úgy határozott, hogy az erős szél miatt nem kísérli meg a csúcs elérését.

Klein Dávid fogadkozással zárt: "meg fogjuk csinálni, el fogjuk érni az Everest csúcsát oxigénpalack nélkül. Karnyújtásnyira volt, de nem szerettünk volna meggondolatlanul kinyúlni érte".

A teljes "naplót" elolvashatja az expedíció honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×