eur:
412.88
usd:
391.36
bux:
0
2024. november 28. csütörtök Stefánia

Így roncsolnak minket az "egészséges" ételek

Három évtized alatt megduplázódott a cukortartalom az egészségesnek reklámozott ételekben - állítják brit szakemberek. Elsősorban a reggeli pelyhek, a teljes kiőrlésű kenyerek és a levesek gyártói tesznek jelentősen több cukrot a termékeikbe. Mindez a cukorbetegek növekvő számához és a fogak jelentős romlásához vezethet - figyelmeztetnek a szakértők.

A reggeli pelyhekben, a teljes kiőrlésű kenyerekben és a levesekben nőtt meg az elmúlt 30 évben jelentősen a cukortartalom. Egészségügyi szakemberek szerint a folyamat egyik előidézője az Európai Unió, amelynek kereskedelmi reformjai nyomán olcsóbb lett a cukor, a másik ok pedig az, hogy egyre édesszájúbbak az emberek.

Az ételek egyre magasabb cukortartalma több szempontból is egészségtelen: egyfelől roncsolja a fogakat, másfelől cukorbetegséget okoz.

Brit szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy miközben a kormány és az egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek folyamatosan az ételekben található sok só csökkentése mellett kardoskodtak, addig a cukortartalom szinte észrevétlenül megsokszorozódott.

Egy szakkiadványt (The Composition of Foods, McCance és Widdowson könyv) lapozgatva feltűnő, hogy a korábban egészségesnek és jórészt cukormentesnek tartott ételek egyáltalán nem azok.

Közel 30 évvel ezelőtt, 1978-ban például az egyik kukoricapehely-készítmény 100 grammja 9,6 gramm cukrot tartalmazott, míg 2002-ben már 17 grammot. A cukor mennyisége tehát közel megduplázódott. Durván számolva tehát ez azt jelenti, hogy ma egy reggeli kukoricapehelyben annyi cukor van, mint a jégkrémben.Hasonló a helyzet a teljes kiőrlésű kenyérrel, amelynek szintén meglepően magas a cukortartalma - és tovább emelkedik.

Harminc évvel ezelőtt 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér 2,1 gramm cukrot tartalmazott. Ez az szám 2002-re 2,8 grammra emelkedett, ami leszámolt azzal a mítosszal, mely szerint ez a kenyértípus egészséges.

A brit Élelmiszeripari Ügynökség azt szeretné elérni, hogy az élelmiszergyártó cégek csökkentsék a cukor mennyiségét a termékeikben. Olyannyira aggódnak a kialakult helyzet miatt, hogy fontolóra vették a jogi szabályozás bevezetését is.

Az ügynökség két éve erőteljes kampányt indított az ételek sótartalmának csökkentése miatt, aminek egyik következménye a cukortartam megnövelése volt, a cégek ugyanis így akarták pótolni a kieső sót.

"Az ember természetéből adódóan édesszájú, a gyártók pedig ezt használják ki eladásaik megnövelése érdekében a zsúfolt piacon. A cukor olcsó, így egyike az első összetevőknek, amit a cégek az élelmiszerekbe tesznek, ha egy kicsit különbözni szeretnének a versenytársaktól" - jelentette ki Ian Tokelove, a szervezet szóvivője.

Egy, a British Medical Journalban 2005-ben megjelent cikk szerint a cukor ugyanolyan veszélyes mint a dohány és a világ egészségének szempontjából sokkal fontosabb is.

Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságok: nincs fedezetük az intézményeknek, sorra dőlnek be a beszállítók is

Kórházi adósságok: nincs fedezetük az intézményeknek, sorra dőlnek be a beszállítók is

Az Orvostechnikai Szövetség tájékoztatása szerint október végén 120 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt tartozásállománya, miközben idén már volt egy több mint 100 milliárdos adósságrendezés. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kórházak a következő hetekben 40 milliárd forintos állami támogatást kapnak, ezzel azonban a fennálló adósságnak csak a kevesebb mint egyharmadára lesz fedezet.

Szájer József: a gondolataimat mostantól elmondom, de nem térek vissza a hivatásos politizáláshoz

A politika egy bizalmi műfaj, és ezt a bizalmat én eljátszottam, viszont gondolkodóként talán tudok olyanokat mondani még, ami figyelemre méltó, és ami esetleg érdekes lehet – mondta Szájer József, a Szabad Európa Intézet igazgatója, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője. Az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy miként reformálná meg az Európai Uniót és arról is beszélt, milyen változást hozhat Donald Trump elnöksége.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.28. csütörtök, 18:00
Demeter Szilárd
a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke
Brüsszel követeléslistát kapott a vállalatoktól, összeomlástól tartanak

Brüsszel követeléslistát kapott a vállalatoktól, összeomlástól tartanak

Az európai üzleti vezetők gazdasági kilátásokba vetett bizalma jelentősen visszaesett az év második felében, derült ki az Európai Ipar Kerekasztal (ERT) friss felméréséből. A visszaesés hátterében a globális kereskedelmi feszültségek állnak, amelyek tovább ronthatják az EU már amúgy is gyenge gazdasági helyzetét. Az európai vállalatvezetők nyitott és jól működő piacokat szeretnének, mind az EU-n belül, mind globálisan. Maria Demertzis, a Conference Board Europe vezető elemzője szerint ez az üzleti szektor egyik legfontosabb elvárása: Mario Draghi reformtervének megvalósítását követelik Brüsszeltől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×