Infostart.hu
eur:
387.71
usd:
330.68
bux:
109547.02
2025. december 18. csütörtök Auguszta

Így roncsolnak minket az "egészséges" ételek

Három évtized alatt megduplázódott a cukortartalom az egészségesnek reklámozott ételekben - állítják brit szakemberek. Elsősorban a reggeli pelyhek, a teljes kiőrlésű kenyerek és a levesek gyártói tesznek jelentősen több cukrot a termékeikbe. Mindez a cukorbetegek növekvő számához és a fogak jelentős romlásához vezethet - figyelmeztetnek a szakértők.

A reggeli pelyhekben, a teljes kiőrlésű kenyerekben és a levesekben nőtt meg az elmúlt 30 évben jelentősen a cukortartalom. Egészségügyi szakemberek szerint a folyamat egyik előidézője az Európai Unió, amelynek kereskedelmi reformjai nyomán olcsóbb lett a cukor, a másik ok pedig az, hogy egyre édesszájúbbak az emberek.

Az ételek egyre magasabb cukortartalma több szempontból is egészségtelen: egyfelől roncsolja a fogakat, másfelől cukorbetegséget okoz.

Brit szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy miközben a kormány és az egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek folyamatosan az ételekben található sok só csökkentése mellett kardoskodtak, addig a cukortartalom szinte észrevétlenül megsokszorozódott.

Egy szakkiadványt (The Composition of Foods, McCance és Widdowson könyv) lapozgatva feltűnő, hogy a korábban egészségesnek és jórészt cukormentesnek tartott ételek egyáltalán nem azok.

Közel 30 évvel ezelőtt, 1978-ban például az egyik kukoricapehely-készítmény 100 grammja 9,6 gramm cukrot tartalmazott, míg 2002-ben már 17 grammot. A cukor mennyisége tehát közel megduplázódott. Durván számolva tehát ez azt jelenti, hogy ma egy reggeli kukoricapehelyben annyi cukor van, mint a jégkrémben.Hasonló a helyzet a teljes kiőrlésű kenyérrel, amelynek szintén meglepően magas a cukortartalma - és tovább emelkedik.

Harminc évvel ezelőtt 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér 2,1 gramm cukrot tartalmazott. Ez az szám 2002-re 2,8 grammra emelkedett, ami leszámolt azzal a mítosszal, mely szerint ez a kenyértípus egészséges.

A brit Élelmiszeripari Ügynökség azt szeretné elérni, hogy az élelmiszergyártó cégek csökkentsék a cukor mennyiségét a termékeikben. Olyannyira aggódnak a kialakult helyzet miatt, hogy fontolóra vették a jogi szabályozás bevezetését is.

Az ügynökség két éve erőteljes kampányt indított az ételek sótartalmának csökkentése miatt, aminek egyik következménye a cukortartam megnövelése volt, a cégek ugyanis így akarták pótolni a kieső sót.

"Az ember természetéből adódóan édesszájú, a gyártók pedig ezt használják ki eladásaik megnövelése érdekében a zsúfolt piacon. A cukor olcsó, így egyike az első összetevőknek, amit a cégek az élelmiszerekbe tesznek, ha egy kicsit különbözni szeretnének a versenytársaktól" - jelentette ki Ian Tokelove, a szervezet szóvivője.

Egy, a British Medical Journalban 2005-ben megjelent cikk szerint a cukor ugyanolyan veszélyes mint a dohány és a világ egészségének szempontjából sokkal fontosabb is.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: nagy tankerhajóként fordul az Egyesült Államok az új nemzetbiztonsági stratégiával

Magyarics Tamás: nagy tankerhajóként fordul az Egyesült Államok az új nemzetbiztonsági stratégiával

A nyugati félteke védelme nagyobb hangsúlyt kapott az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiájában, mint korábban – erről is részletesen beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. Sorra vette Washington terveit a nagy óceáni átjáróknál, megvilágította a Kínát, Grönlandot, Venezuelát érintő amerikai célok hátterét.

Gazdatüntetés Brüsszelben: borult az eredeti akciózási terv, útlezárások jönnek az EU-csúcs helyszínén

Európai egység alakult ki a gazdatársadalomban a mostani brüsszeli tiltakozást illető két ügyben: senki nem szeretne nagy mennyiségű, ellenőrizetlen dél-amerikai élelmiszer ellen küzdeni a piacért, illetve a green dealből adódó átállás anyagi terheit sem vállalnák a jelenlegi formájában. A tüntetés eredeti programját borították az éjszakai akciózások, amelyek jelenleg ott zajlanak, ahol a zárolt orosz vagyont Brüsszelben őrzik. Helyszíni tudósítás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.19. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megforgatták a forintot, megjött a fordulat is

Megforgatták a forintot, megjött a fordulat is

Jelentős mértékben gyengült a magyar fizetőeszköz árfolyama az elmúlt napokban az euróval és a dollárral szemben. A piaci mozgás hátterében nagyrészt az MNB keddi sajtótájékoztatóján elhangzott gondolatok állnak, amelyek a magyar jegybank lazuló előretekintő iránymutatását és - az adatok megfelelő alakulása esetén - a kamatcsökkentési ciklus megkezdését vetítették előre. Az MNB kommunikációs hangvételének puhulására erős piaci reakció érkezett: a forint árfolyama a döntés óta közel 6 egységet emelkedett az euróval és a dollárral szemben is, ami körülbelül 1,5 százalékos gyengülésnek felel meg. A forint gyengülő tendenciája kezdetben ma is folytatódott (az euró jegyzése már az október vége óta nem látott 390-es szint felett is járt), Kurali Zoltán MNB-alelnök óvatosságot hangsúlyozó megszólalása azonban fordulatot hozott a devizapiacokon. Végül erősödéssel állt meg az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×