eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György

A növényvédőszerek butítják el a tavaszi gyerekeket?

A tavasszal fogant gyerekek kevésbé intelligensek - derül ki egy kutatásból, amely szerint ennek oka, hogy a magzatok az agyi fejlődés legfontosabb szakaszában vannak a leginkább kitéve a növényvédőszerek hatásának.

A kutatók több mint másfélmillió, 8 és 15 év közötti gyerek tanulmányi eredményeit nézték át, miközben azt is vizsgálták, hogy az egyes hónapokban körülbelül mennyi növényvédőszert használtak a földeken.

Az eredmény azt mutatta, hogy a tavaszi hónapokban fogant gyerekek más évszakokban született társaikhoz képest sokkal rosszabb eredményeket értek el angol nyelvből és matematikából.

A tudósok közölték: nem bizonyított, hogy a felhasznált növényvédőszer-mennyiség és a gyerekek intelligenciájának fejlettsége összefügg, de hangsúlyozták: elég valószínű, hogy van kapcsolat a két dolog között.

Valószínűleg azért, mert a tavaszi gyerekek kapják a legnagyobb növényvédőszer-dózist fejlődésük első néhány hónapjában, az agy fejlődésének kritikus időszakában.

Az agyra hat

"A magzati agy röviddel a fogantatás után fejlődésnek indul. A rovarirtószerek, amelyeket a kártevők ellen használunk a földeken és az otthonainkban, meg a nitrátok, amelyeket a termés és akár még a gyepünk trágyázására használunk, nyáron vannak jelen a legnagyobb mennyiségben" - mondta az egyik kutató, Paul Winchester.

"Ezek a szerek megváltoztathatják a várandós nő hormonháztartását, és kihathatnak a magzat agyának fejlődésére" - tette hozzá a szakértő.

Káros következmények

A kutatócsoport, amelynek vizsgálatai a fenti eredményt hozták, azt is kimutatta, hogy több a koraszülés azokban a hónapokban, amikor a legtöbb növényvédőszert használják el.

A rovarirtószerek káros hatását a várandós nők pajzsmirigyére már korábban is kimutatták: ez is összefügg a magzat agyának fejlődésével, de egyes kutatások azt sugallják, hogy a vegyszerek akár kétszeresére is növelhetik a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét.

Optimisták

A szakértők abban bíznak, hogy kutatásuk eredményei felhívják majd a figyelmet a vegyszerek használatának veszélyeire, és végső soron megváltoztatják a környezethez való hozzáállást.

A növénytermesztők és a növényvédőszer-gyártók ugyanakkor azt mondják: a vegyszerek feltétlenül szükségesek a mezőgazdaságban és a kertészetben, használatukat pedig szigorúan szabályozzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×