INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

wizz air

nagy-britannia

fóris györgy

bruxinfo

brexit

oktatás

Brexit: nem ijesztgetésből, de mit is ér majd egy brit diploma?

Brexit: nem ijesztgetésből, de mit is ér majd egy brit diploma?

Megváltozik a Wizz Air tulajdonosi szerkezete, illetve nehezebb lesz elhelyezkedni egy brit diplomával. Egyebek mellett ezek lesznek a következményei Nagy-Britannia uniós kilépésének. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a változások azonban csak 2021. január elsejétől lesznek érvényben.

Ma még vannak olyan autógyárak, főként brit oldalon, ahol a gyártósorok mellett alig félórányi készlet található, de a készletezés is legfeljebb egy-két napos, miután a kamionok folyamatosan érkeznek. Eddig fölösleges volt raktárakat építeni, fenntartani, vagy akár bérelni, miután 24 órán belül úgy is befutott a következő mennyiség. Azzal viszont, hogy a brexit után Nagy-Britannia vámterületté válik, határellenőrzés lesz, nagyjából

40 százalékkal fog visszaesni a kamionforgalom a brit–unió relációban, ergo ennyivel lesz lassabb az eddigi folyamatos beszállítás.

Következésképp, igenis el kell kezdeniük a készletezést, raktárakat kell bérelniük, ami brit oldalon már szinte lehetetlen, újak építése meg költségesebb lesz, mint a vámok – magyarázta az InfoRádiónak Fóris György.

A légkiközlekedési ágazatot elsősorban szabályozási szempontból érinti a kilépés. Például az Európai Unióban jelenleg csak olyan cég folytathat légi közlekedési szolgáltatás, amelyben legalább 50 százalékos az uniós tulajdonrész, így a Wizz Airnek, ami jelentős brit tulajdonrésszel bír, „meg kell szabadulnia” majd ettől 2021. január 1-jéig, vagy legalábbis le kell csökkentenie oly mértékűvé, hogy továbbra is fenntarthassa minden relációban és főváros felé a szállításait – tette hozzá a Bruxinfo elemzője, aki szerint ennek a folyamata már zajlik, és azt ígérik el is készülnek időben, azonban mégis jó példa arra, hogy mennyi mindenre lehet hatással a brexit.

Az oktatás terén a döntő változás az lesz, hogy megszűnik a diplomák kölcsönös elismerése. Ez persze egy cambridge-i vagy oxfordi papírt nem még nem fog leértékelni, fogalmazott a szakember, azonban a többi angliai, skóciai egyetemről kikerülő magyar diákok

nem számíthatnak arra már automatikusan, hogy csak azért, mert egy ottani diploma van a zsebükben, könnyebben el tudnak majd helyezkedni bárhol Európában, így akár Magyarországon is.

De egy kinti diplomával Nagy-Britanniában sem lesz könnyebb az elhelyezkedés. Ugyanis a brexit után a munkavállalási lehetőség az akkori brit munkaerőpiacra belépők számára egészen más lesz, mint ma. „Egy brit diploma nem fog automatikusan munkalehetőséget is jelenteni az ott tanulók számára” – foglalta össze Fóris György.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Megváltozik a Wizz Air tulajdonosi szerkezete, nehezebb lesz elhelyezkedni egy brit diplomával
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018