eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Európai Központi Bank frankfurti székháza a Majna partján a koronavírus-járvány idején, 2020. május 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Hatalmas lavinát indíthat az uniós bíróság döntését megkérdőjelező német ítélet

A héten a német alkotmánybíróság pontot tett egy öt éve húzódó per végére. Az ítélet konkrét része komolyan érinti az Európai Uniót, hiszen veszélybe sodort egy óriási uniós mentőcsomagot. A BruxInfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ez akár az eurózóna összeomlását is hozhatja.

A német jegybanknak, a Bundesbanknak abba kell hagynia az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjában való részvételt, hacsak nem sikerül annak szükségességét egyértelműen bizonyítani – döntött kedden a német alkotmánybíróság.

Gyévai Zoltán szerint az ítélet messzemenő következményekkel járhat, és minden szinten lehetnek negatív és pozitív következményei is. Mint magyarázta, a német alkotmánybíróság voltaképp arról foglalt állást, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programokra vonatkozó intézkedései, az abban résztvevő német szereplők milyen mértékben felelnek meg a német alkotmánynak.

A karlsruhei intézmény nem a kötvényvásárlási programot torpedózta meg, csupán azt monda ki:

a döntések nem voltak gazdaságilag megfelelően előkészítve, a következményei megfelelő mértékben körüljárva, és nem eléggé arányosak

– tette hozzá a BruxInfo főszerkesztője. Ezért három hónapot adott a testület, elsősorban a Deutsche Bundesbank, a német központi bank számára, hogy az arányosítás megtörténjen.

Ha ez nem történik meg, a pénzintézet a három hónap letelte után nem vehet részt az EKB által, az európai gazdaság megsegítésére indított kötvényvásárlási programban, vagyis a tétek óriásiak – fogalmazott Gyévai Zoltán, megjegyezve, az eset kapcsán felmerül továbbá egy alapvető jogi kérdés: vajon felülbírálhatja-e egy tagállam nemzeti alkotmánybírósága az Európai Unió Bíróságának döntését. Ha igen, ez precedenst teremthet hosszabb távon, és akár

meg is rengetheti az uniós jogot.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy a német alkotmánybírósági döntésre a lengyelek azonnal „rá is haraptak”, miután ők eleve vitában állnak az Európai Unióval a tekintetben, hogy milyen mértékben avatkozhat be egy nemzetállam belügyeibe, így a lengyel igazságügyi reformba.

"A helyzet most ott tart, hogy már az Európai Unió működésére vonatkozóan is lehetnek problémák" – tette hozzá Gyévai Zoltán, aki szerint a fejleményeket „árgus szemekkel lesik” – Varsóhoz hasonlóan – Budapesten is, hiszen ha a német alkotmánybíróság az európai bíróságnak a korábbi döntéseit bizonyos szempontból megkérdőjelezi, annak

messzemenő következményei lehetnek más országokban is.

Szintén nagyon fontosnak nevezte, hogy mindez rávilágít az Európai Központi Bank függetlenségének és a hatásköreinek problémájára. Ha nincs fiskális unió az EU-n belül, akkor a monetáris ágnak, vagyis az EKB-nek kell átvennie a szerepet, hogy finanszírozással mentse a menthetőt, ami sokak szerint nem helyes. Németországnak meg kellene tennie a döntő lépést annak érdekében, hogy az Európai Unió gazdaságpolitikái is közös alapra helyeződjenek, hogy egy fiskális unió irányába is elmozduljon az unió. Ugyanis míg ez nem történik meg, addig a monetáris finanszírozás jogosságát, amely Mario Draghi korábbi EKB-elnök idejében megmentette az eurózónát az elsüllyedéstől, megkérdőjelezheti egy erős tagállam, és az előbb-utóbb az eurózóna projektjének az összeomlásához vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×