eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Bizottság brüsszeli épülete 2019. november 26-án. Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke másnap terjeszti az Európai Parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Jogállamiság: már többről van szó, mint hogy az EP betette a lábát a résbe

A héten is folytatódtak az egyeztetések a hétéves uniós költségvetésről az Európai Parlament és a Tanács között. A parlament egyre erősebbnek tűnik a tárgyalásokon, így az úgynevezett jogállamisági kritérium része lehet a büdzsének, bár ezt Budapest és Varsó ellenzi.

Nevük mellőzését kérő források jelzéséből úgy tűnik, hogy biztatóan haladnak a tárgyalások, és az Európai Parlament, amely erős és hatékony jogállamisági rendszert szeretne, ráadásul nemcsak „betetette a lábát a résbe, hanem sikeresen képes a rést kiszélesíteni is” – fogalmazott az InfoRádióban a Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Vagyis a jogállamisági kritériumokat is tartalmazó javaslatnak, amely a magyar kormány számára sem volt elfogadható, majd a tanács közös álláspontjává vált, továbbra is fönnáll az esélye, sőt,

elképzelhető, hogy még kevesebbé fog Budapest szája íze szerint alakulni.

Bizonyos jelzésekből arra lehet következtetni, ha lassan is, de biztosan a megállapodás irányába indultak el a tárgyalások, és ezek több ponton az Európai Parlament kívánságai szerint fognak alakulni.

Gyévai Zoltán emlékeztetett, a jogállami feltételrendszerről kötött elvi megállapodás részét képezte annak a politikai alkunak, amelyet még júliusban kötöttek az állam- és kormányfők, és várhatóan nemcsak a hétéves keretköltségvetés végrehajtásának, hanem a helyreállítási alapnak is a részét képezi majd.

Emellett párhuzamosan folynak a tárgyalások a keretköltségvetésről az Európai Tanács és az Európai Parlament között, ami azért fontos, mert az EP-nek november-decemberben szavaznia kell arról, hogy elutasítja vagy elfogadja ezt az álláspontot. Ezért sem mindegy, hogy a parlament milyen pozíciót tud elfoglalni, hiszen

képes arra, hogy az egész csomagot „elsüllyessze”.

A szakember mindenesetre arra számít, hogy legkésőbb november közepére minden jogi akadály elhárul, és a 750 milliárd eurós helyreállítási alap január 1-jén hatályba léphet, de az első kifizetésekre – még normál forgatókönyv esetében is – jó pár hónapot kell majd várni. Formailag és jogilag nem része ugyan a következő keretköltségvetésnek, más kérdés, hogy a nyári politikai alkunak része volt, így nincs az egyik a másik nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×