INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

jogállamiság

ep

et

uniós költségvetés

gyévai zoltán

bruxinfo

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete 2019. november 26-án. Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke másnap terjeszti az Európai Parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát.

Jogállamiság: már többről van szó, mint hogy az EP betette a lábát a résbe

A héten is folytatódtak az egyeztetések a hétéves uniós költségvetésről az Európai Parlament és a Tanács között. A parlament egyre erősebbnek tűnik a tárgyalásokon, így az úgynevezett jogállamisági kritérium része lehet a büdzsének, bár ezt Budapest és Varsó ellenzi.

Nevük mellőzését kérő források jelzéséből úgy tűnik, hogy biztatóan haladnak a tárgyalások, és az Európai Parlament, amely erős és hatékony jogállamisági rendszert szeretne, ráadásul nemcsak „betetette a lábát a résbe, hanem sikeresen képes a rést kiszélesíteni is” – fogalmazott az InfoRádióban a Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Vagyis a jogállamisági kritériumokat is tartalmazó javaslatnak, amely a magyar kormány számára sem volt elfogadható, majd a tanács közös álláspontjává vált, továbbra is fönnáll az esélye, sőt,

elképzelhető, hogy még kevesebbé fog Budapest szája íze szerint alakulni.

Bizonyos jelzésekből arra lehet következtetni, ha lassan is, de biztosan a megállapodás irányába indultak el a tárgyalások, és ezek több ponton az Európai Parlament kívánságai szerint fognak alakulni.

Gyévai Zoltán emlékeztetett, a jogállami feltételrendszerről kötött elvi megállapodás részét képezte annak a politikai alkunak, amelyet még júliusban kötöttek az állam- és kormányfők, és várhatóan nemcsak a hétéves keretköltségvetés végrehajtásának, hanem a helyreállítási alapnak is a részét képezi majd.

Emellett párhuzamosan folynak a tárgyalások a keretköltségvetésről az Európai Tanács és az Európai Parlament között, ami azért fontos, mert az EP-nek november-decemberben szavaznia kell arról, hogy elutasítja vagy elfogadja ezt az álláspontot. Ezért sem mindegy, hogy a parlament milyen pozíciót tud elfoglalni, hiszen

képes arra, hogy az egész csomagot „elsüllyessze”.

A szakember mindenesetre arra számít, hogy legkésőbb november közepére minden jogi akadály elhárul, és a 750 milliárd eurós helyreállítási alap január 1-jén hatályba léphet, de az első kifizetésekre – még normál forgatókönyv esetében is – jó pár hónapot kell majd várni. Formailag és jogilag nem része ugyan a következő keretköltségvetésnek, más kérdés, hogy a nyári politikai alkunak része volt, így nincs az egyik a másik nélkül.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

EP–ET költségvetés – Gyévai Zoltán főszerkesztő, Bruxinfo
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018