eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: uniós mentőcsomag nélkül sokkal fájdalmasabb lenne

Az unió gazdag államaival, az úgynevezett „fukarokkal” kerültek egy platformra a visegrádi országok az uniós mentőcsomag miatt – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo elemzője. A minapi uniós találkozón a magyar pénzügyminiszter aránytalannak nevezte az európai helyreállítási tervet.

Maga az unós mentőalap olyan hatalmas, hogy abból tulajdonképpen mindenkinek jut, azoknak is, akik szegényebbként úgy érzik most, hogy a gazdagabbakat támogatnák, ugyanis, amit a csomagból arányosan kapnak, főként, ha annak százalékmutatóin sikerül javítani, rövid és közép távú érdekeltségük nekik sem mondható rossznak – fogalmazott az InfoRádiónak Fóris György, a Bruxinfo elemzője. Ha a csomagot így, ahogyan van, levennék az asztalról, sokkal jobban fájna nekik a most kieső plusz pénz, minthogy esetleg évtizedeken át fennállna a velük szemben egyfajta hozzájárulási elvárás a következő költségvetésekhez. Ez némileg ugyanis módosulni fog, hogy meglegyen a fedezet a kötvénykibocsátások finanszírozására – tette hozzá a szakértő.

A gazdasági kalkuláció készítői azzal is számolnak, hogy az európai tagországok belső teljesítőképessége esetleg nőhet annyival, továbbá az európai költségvetés finanszírozásának a módszere változhat annyira, hogy nem is lesz szükség többletbefizetésre például 20 év elteltével. Vagyis van egy úgymond gazdasági „nyugtató” érvelés is, ami aztán vagy beválik, vagy nem – fogalmazott Fóris György, megismételve:

mindenkinek bőven jut a csomagból, nagyságrendekkel több, mint amit hosszú távon állnia kell majd.

Az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában az is elhangzott, hogy míg a tíz évvel korábbi pénzügyi/gazdasági válság alkalmával az eurózóna tagállamai segítettek ki más eurózóna tagállamokat, most közös a felelősségvállalás, ráadásul az néhány esztendőre szólt, a mostani viszont közel négy évtizedre, egészen 2048-ig. Fóris György emlékeztetett, jelenleg egy rendkívüli, előre nem látható és nagyon súlyos gazdasági következményekkel járó válsághelyzet lehetetlenítette el a gazdaságok működtetését, ami a pénzügyi krízissel ellentétben nem euróspecifikus, vagyis nem az euró megvédéséről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×