eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Ütközésben összetört rendőrautó a IV. kerületben a Fóti út és a Leiningen Károly utca kereszteződésében 2018. február 16-án. A jármű eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze egy másik rendőrautóval. A balesetben egy rendőr a helyszínen életét vesztette, további három pedig megsérült.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Felfüggesztett börtönt kapott az újpesti rendőrautó-balesetet okozó törzsőrmester

Két szirénázó rendőrautó ütközött, az egyik nem adott elsőbbséget a másiknak, egy járőr meghalt.

A Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa első fokon 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, valamint 3 évi közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a rendőr törzsőrmestert, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolt az ügyészség.

A rendőr 2018. február 15-én éjjel szolgálati autójával – megkülönböztető fény- és hangjelzést használva – egy rendőrségi helyszínre tartott. Sem ő, sem pedig utasa nem használta a biztonsági övét. Egy újpesti kereszteződésben összeütköztek egy másik, az adott helyzetben elsőbbséggel bíró, kizárólag megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautóval.

A törzsőrmester társa a a baleset következtében a helyszínen elhunyt, életét a szabályszerűen használt, bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg. A vádlott és a másik rendőrautó utasa 8 napon túl, míg a másik sofőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vád szerint a baleset azért következett be, mert a megkülönböztető jelzéseket használva ugyan, de úgy haladt be 68-72 km/órás sebességgel – a tilos jelzés ellenére – a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról: más közlekedő járművet veszélyeztet-e, illetve, hogy a másik, elsőbbségi helyzetben közlekedő jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást.

A bíróság előkészítő ülésén beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabás körében folytatta le a bizonyítási eljárást, majd hozta meg az ítéletet. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánását, különös figyelemmel arra, hogy az elhalálozott sértett hozzátartozóitól bocsánatot kért, ők pedig azt elfogadták. A bíróság az ügyészi indítványban foglalt büntetés mértékével azonos büntetést szabott ki annyi eltéréssel, hogy a bíróság 3 évi időtartamra teljes körűen eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott 3 nap gondolkodási időt kért, míg a védője fellebbezést jelentett be eljárási szabálysértés, valamint a kiszabott büntetés mértékének enyhítése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×