eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Romagyilkosságok: a meggyilkolt férfi anyja azt állítja, látta az egyik támadót

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt férfi édesanyja tanúkénti meghallgatásán, a romák elleni támadássorozat ügyének pénteki tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon azt állította: 2009. február 23-án az ablakon át látta azt a támadót, aki fia lángoló házának a sarkánál állt, fegyverrel a vállán.

A vád szerint a tatárszentgyörgyi házba a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, majd Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére, Kiss Árpád elsőrendű vádlott pedig távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, a férfi hatéves kislánya súlyosan megsérült.

Csorba Csabáné, a meggyilkolt férfi édesanyja pénteken a tanúk padján azt állította: kevéssel éjfél után a szomszédban lakó menye kiabálására felfigyelve elhúzta a függönyt és kinézett a szoba ablakán. Látta, hogy ég a fia háza, és egy fekete ruhás, az épület sarkánál álló férfira figyelt fel.

Az asszony azt mondta: a "se nem sovány, se nem kövér" férfi 170-175 centiméter magas lehetett, sapka volt a fején, az alól kilátszott a rövid haja, a férfi bal vállán pedig ő egy "villogó valamit", feltehetően fegyvert látott. Állítása szerint az alak elhaladt az ablaknál.

A nő hozzátette, hogy mire kirohantak a házból, a fekete ruhás férfi eltűnt, majd rátaláltak az ő földön fekvő fiára és ötéves unokájára, akik nem sokkal később meghaltak. Az asszony szerint a tűz elől az apjával együtt kimenekült és megsérült, majd a házba visszaszaladt unokájának és a menyének is látnia kellett a támadókat.

Védői kérésre a vádlottakat felállították az azonosítás érdekében. A látott támadót az asszony előbb az egyik büntetés-végrehajtási kísérő alakjához hasonlította, majd amikor a vádlottak megfordultak, azok magassága és testalkata alapján a másodrendű vádlottat választotta ki.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője - ismertetve a nyomozati dokumentumokat - felolvasta az asszony korábbi tanúkihallgatási jegyzőkönyvét, amelyben a nő azt vallotta: nem néztek ki az ablakon, csak kirohantak a házból mezítláb, és nem láttak senkit, viszont a ház melletti erdőnél autó- és bakancsnyomokat találtak.

Csorba Csabáné közölte: a rendőrségi kihallgatásán azért nem beszélt az általa látott támadóról, mert "nem volt rá lehetősége", és azt csak hónapokkal később említette meg a családtagjainak is. A nyomokról azt mondta, hogy akkor azokat ő nem látta, azokról csak családtagok beszéltek neki.

Miszori László tanácsvezető bíró figyelmeztetésére a nő - férjének korábbi tanúmeghallgatásakor tett kijelentéséhez hasonlóan - azt állította: nincs mindenki a vádlottak padján, és háromnál többen voltak a támadók.

Az asszony azt mondta: ő találta meg a hatéves, súlyosan megsérült unokája ruházatában a sörétszemeket, amikor kórházba szállítás előtt a gyereket átöltöztette, ekkor értesítették a rendőröket, bizonyítva a gyilkosság tényét. A hatóságok ugyanis úgy vélték, hogy az apa és fia halálát, valamint a kislány sérüléseit a lehulló gerendákból kiálló szögek és nem lövések okozták, a tűzvizsgáló elsődleges megállapítása szerint pedig a tüzet elektromos zárlat okozta.

Csorba Csabáné az elsőrendű vádlott ügyvédjének kérdésére válaszolva azt mondta: fia és két menye a bűncselekmény előtti napokban arról beszélt, hogy egy gyanús fekete autót láttak a ház körül, az egyik menyének pedig még ki is szóltak a kocsiban ülők. Elmondása szerint Richárd nevű fia csak a tragédia napján említette, hogy a gyilkosság előtt egy-két héttel az egész családot megfenyegették, amiért fát loptak az erdőből.

A büntetőper péntek délután további tanúk meghallgatásával és szembesítéssel folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×