INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

25 centiméterrel alacsonyabbnak mérték a Washington Monumentet

InfoRádió / MTI
Az új mérések szerint a Washington Monument körülbelül 25 centiméterrel alacsonyabb annál, mint ahogy eddig számon tartották, a különbséget azonban nagyrészt csak az okozza, hogy az épület alján található mérce az idők során a föld alá került.

Az Egyesült Államok első elnöke, George Washington tiszteletére 1884-ben emelt kőobeliszk 169,3 méteres magasságával a világ legmagasabb építménye volt, igaz, elsőségét csak néhány évig, az Eiffel-torony 1889-es átadásáig tudta megőrizni. Az obeliszkek és a kőépítmények mezőnyében mindazonáltal máig világelsőnek számít.

A hétfőn közzétett legfrissebb mérések szerint a Washington Monument mintegy 25 centivel "összement", ez azonban nagyrészt a talajszint változásának számlájára írható. Az eredeti talapzati jelzésektől végzett 1999-es és 2014-es mérések lényegében megerősítették az eredeti, 1884-es mérés eredményét.

Az egyedüli tényleges és megfigyelhető mértékű magasságváltozást az obeliszk piramis-alakú alumíniumcsúcsának lekerekedése okozta. Az 1934-es méréskor ezt azzal magyarázták, hogy a gyakori villámcsapások megolvasztották az alumíniumot.

A Washington Monument az amerikai főváros messze legmagasabb építménye. Washingtonban szigorúan korlátozzák az épületek magasságát, így a legtöbb nem éri el a Capitolium kupolájának 87 méteres csúcsát.

Az új méréseket abban az időszakban végezték el, amikor a 2011-es földrengésben megsérült obeliszket restaurálták. Az emlékmű a 32 hónapig tartó munkálatok után 2014 májusában nyílt meg újra a nagyközönség előtt.

A címlapról ajánljuk