eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdődött a miskolci kocsonya farsang

Megkezdődött Miskolcon a vasárnapig tartó kocsonya farsang, kulturális, zenei, gasztronómiai programokkal fűszerezve. Idén rekorddöntésre is készülnek a szervezők.

A rendezvényt évente több tízezren keresik fel. Az esemény autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent mind a bel-, mind pedig a külföldről érkezőknek.

A kocsonya farsang gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi fajta kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak.

A mondás - miszerint "pislog, mint a béka a miskolci kocsonyában" - a középkorból származik, amikor is az avasi pincékben a földre tették hűlni a meleg ételt. Potyka Kata kocsmájában pedig a béka a langyos lébe ugrott melegedni, és a dermedő leves foglyává vált. Tálaláskor a kocsonyából egy élő béka nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégekre.

Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik a kocsonyát, sőt, létezik vegetáriánus változata is.

Az idei rendezvényen rekorddöntésre is készülnek a szervezők, a tavalyi 700 adagos óriáskocsonya után most megfőzik az ország legnagyobb, 1200 adagos kocsonyáját, amely olyan nagy lesz, hogy egyetlen tálra rá sem fér. Az egyik adag csaknem 2 méter átmérőjű, és 11 centiméter mély lesz, a másik valamivel kisebb.

A kocsonya csütörtök délutántól péntekig rotyog, az ételhez 300 kilogramm kocsonyahúst, 30 kilogramm hagymát, 5 kilogramm fokhagymát, 20 kilogramm füstölt csülköt és fűszereket használnak fel. Az óriáskocsonyát péntek délután 4 órától kóstolhatják meg a látogatók.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×