INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megkezdődött a miskolci kocsonya farsang

InfoRádió / MTI
Megkezdődött Miskolcon a vasárnapig tartó kocsonya farsang, kulturális, zenei, gasztronómiai programokkal fűszerezve. Idén rekorddöntésre is készülnek a szervezők.

A rendezvényt évente több tízezren keresik fel. Az esemény autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent mind a bel-, mind pedig a külföldről érkezőknek.

A kocsonya farsang gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi fajta kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak.

A mondás - miszerint "pislog, mint a béka a miskolci kocsonyában" - a középkorból származik, amikor is az avasi pincékben a földre tették hűlni a meleg ételt. Potyka Kata kocsmájában pedig a béka a langyos lébe ugrott melegedni, és a dermedő leves foglyává vált. Tálaláskor a kocsonyából egy élő béka nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégekre.

Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik a kocsonyát, sőt, létezik vegetáriánus változata is.

Az idei rendezvényen rekorddöntésre is készülnek a szervezők, a tavalyi 700 adagos óriáskocsonya után most megfőzik az ország legnagyobb, 1200 adagos kocsonyáját, amely olyan nagy lesz, hogy egyetlen tálra rá sem fér. Az egyik adag csaknem 2 méter átmérőjű, és 11 centiméter mély lesz, a másik valamivel kisebb.

A kocsonya csütörtök délutántól péntekig rotyog, az ételhez 300 kilogramm kocsonyahúst, 30 kilogramm hagymát, 5 kilogramm fokhagymát, 20 kilogramm füstölt csülköt és fűszereket használnak fel. Az óriáskocsonyát péntek délután 4 órától kóstolhatják meg a látogatók.

A címlapról ajánljuk