eur:
395.63
usd:
364.5
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
bántalmazás családon belüli erőszak haj fekete
Nyitókép: Pixabay

A nők elleni erőszak áldozatairól emlékeztek meg Budapesten

A civilek és ellenzéki pártok tartottak rendezvényt, a kormány reagálásában Brüsszelt okolta.

A családon belüli erőszak olyan probléma, amelyről mindenki tud, azonban a törvényhozók közül csak kevesen hajlandók tudomást venni róla - fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettese szombaton a párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatójukon.

Bősz Anett szerint a kormány rendre olyan "bántalmazópárti" nyilatkozatokat tesz, amelyek rosszabb helyzetbe sodorják a bántalmazottakat, azonban a DK polgármesterei egytől egyig kiállnak értük, segítik a nők elleni erőszak visszaszorítását.

Az ellenzéki politikus szerint ma Magyarországon olyan bírósági tárgyalások zajlanak, amelyeken sok esetben a bántalmazottak kerülnek még rosszabb helyzetbe. Számos nő és gyermek él mindennapos rettegésben összezárva a bántalmazóval - tette hozzá.

A bejegyzésben megosztott videóban ezután az ellenzéki párt fővárosi kerületi vezetői - Kiss László, a III. kerület polgármestere, Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, László Imre, Újbuda polgármestere, valamint Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere - ismertették, hogy kerületeikben milyen eszközökkel segítik a családon belüli erőszak áldozatait.

A nők elleni erőszak áldozatairól emlékezett meg a Momentum és több női civil szervezet a Karmelita kolostor előtt szombaton, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője azt követelte a kormánytól, hogy szigorítsa a távolságtartási szabályozást és indítson kampányt, amely erre a súlyos problémára hívja fel a figyelmet.

Hozzátette: jelenleg átlagosan Magyarországon hetente egy magyar nő hal meg erőszakos bűncselekmény miatt.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Orosz Anna és Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselői is felszólaltak a megemlékezésen, és közölték, hogy

két országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottak a parlamentnek a nők védelméért.

A közlemény szerint a határozati javaslatokban azt kérik az Országgyűléstől, hogy szólítsa fel a kormányt, lépjen fel határozottan és hatékonyan a jellemzően vagy kizárólagosan nőket érintő erőszakformák ellen, emellett felhívják a figyelmet a kényszerláthatás kiemelten problémás gyakorlatára is.

Az eseményen a résztvevők két molinót is kihelyzetek a Karmelita kolostor előtt található kordonra, amelyekkel a nők elleni erőszak megszüntetésének fontosságára és a kormány tétlenségre hívták fel a figyelmet.

A nők elleni erőszak Brüsszel és a baloldal bevándorláspárti politikája miatt nő - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A közlemény szerint "azok demonstrálnak ma a Karmelita előtt, akik Brüsszelben mindent megszavaznak azért, hogy elárasszák migránsokkal Európát".

"Ha a Gyurcsány vezette baloldalon múlna, már Magyarországon is tömegesen itt lennének a migránsok és a magyar nők már nem lennének biztonságban Budapest utcáin és tömegközlekedési eszközein" - fogalmazott a KTK.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×