eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Báró nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya.
Nyitókép: A Báró nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) a Nógrád megyei Csitár határában 2017. március 4-én. A madár a legkorábban hazaérkezett jeladós fehér gólya. MTI Fotó: Komka Péter

A szakember is megdöbbent, hogyan tévedhetett ekkorát egy gólya

Szokatlan módon nem Afrikát, hanem Magyarországot vette célba egy fiatal, sérült gólya, akit szerencsére sikerült befogniuk az önkénteseknek.

Meglepő fordulatot vett egy fiatal gólya sorsa, amelyiket a Somogy vármegyei Kaszón fogott be Falusi Erzsébet, a Fehér Holló Alapítvány önkéntese. Ahogy a sonline.hu-nak beszámolt az esetről, időbe tellett, míg a párjával meg tudták fogni a sérült madarat, mivel kicsit még tudott repülni. Befogás után ellátták a sérüléseit és kapott antibiotikumot is. Az állatvédő szerint érződött, hogy a gólya kézzel nevelt volt.

Falusi Erzsébet szerint a madár másnap már megevett fél kiló halat, illetve kiderült az is, hogy Bulgáriában gyűrűzték meg. Márton András, a BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője is megtekintette az eltévedt példányt, és kiderítette, pontosan honnan is származik.

"Rusko Petrov bolgár madármentőtől megtudtam, hogy a gólyát július 7-én szállította be Burgaszból a Területi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság a Stara Zagora-i mentőközpontba, ahol felnevelték, és szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték, hogy megkezdjék vonulásukat afrikai telelőhelyük felé" - mondta el a portálnak a központvezető.

Ilyen esettel azonban még soha nem találkoztak, hogy egy gólya Afrika helyett nyugatra, Európa belseje felé vette volna az irányt.

A mai napig nem tudnak racionális magyarázatot adni a jelenségre. Negyven gólyát engedtek el akkor, több közöttük jeladót is visel, és ennek az egy példánynak a kivételével mindegyik déli telelőhelye felé indult el.

Beszámolója szerint a fiatal gólyafiú sebei szépen gyógyulnak, és jövő tavasszal vagy nyáron szabadon is engedhetik - ezúttal jeladóval ellátva, mert kíváncsiak, hol bukkan fel legközelebb. Mivel a madár amolyan felfedező-kalandornak számít, így Márton András a Kolumbusz nevet adta neki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×