eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
infantry fighting vehicle driving through field during military exercise (CV90)
Nyitókép: McKlin/Getty Images

Különleges nyugati páncélost zsákmányoltak az oroszok – videó

Felvételek érkeztek arról, hogy orosz katonák megszerezték a legmodernebb CV90-es lövészpáncélos egyikét. A járműből összesen 50 darabot juttatott el Stockholm Ukrajnába. Ez az első dokumentált eset, hogy az oroszokhoz jutott a harcjármű egyike.

A közösségi médiában felbukkant felvételek tanulsága szerint Oroszország kezére jutott egy CV9040C típusú svéd gyártmányú harcjármű. Miután ez az első modern nyugati technológiával felszerelt páncélos, amit az orosz erők megszereztek, a járművet vélhetően Moszkvába szállítják – számolt be a Portfolio, hozzátéve, hogy az orosz erők várhatóan teljesen szét fogják szedni a járművet, hogy kutatási célokra használhassák.

Mint olvasható, a CV90 széria a világ egyik legmegbízhatóbb gyalogsági harcjárművének számít. Ukrajna előtt Afganisztánban vetették be, ahol nem érte komolyabb kár a lövészpáncélosokat. Ukrajnában viszont már dokumentált veszteséget is szenvedett a járműtípus.

A CV9040C egy 40 mm-es Bofors gépágyúval és egy 7,62x51mm-es géppuskával van felfegyverezve, illetve felszerelhető rá egy Spike rakétaindító rendszer is. A jármű szállítókapacitása a legénységen kívül hat fő. A lövészpáncélos-család a korai 1990-es évek óta áll szolgálatban számos haderőben, jelenleg 9 ország használja és még legalább három tervezi rendszeresíteni

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×