eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: PET Kupa

Újabb magyar folyón fognak akciózni

A Tiszai PET Kupa – lelkes önkénteseinek köszönhetően – 10 év alatt összesen több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Tevékenységének fókusza a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt kiterjesztette a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt pedig a Bodrogra. Idén újabb folyó megtisztítását tűzték ki célul a petkalózok: májusban a Marosra eveznek.

A PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott – főként ukrán és román eredetű – szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki.

2022-ben három versenyt szerveztek (a jubileumi tizediket a Felső-Tiszán, míg a Tisza-tavon és a Bodrogon egyaránt a negyedik alkalommal), és az ezeken résztvevő 640 fő (családi, baráti, civil és céges csapatok, az utánpótlás – UP – tagjai, valamint önkéntesek) összesen 31, hulladékból készült hajón mintegy 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek a petkalózok.

Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a már megtisztított területeket is szeretnék megóvni a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is.

Ezért döntöttek úgy, hogy 2023-ban új folyóra eveznek és a Maroson is lesz PET Kupa.

A Maros ártere (Forrás: PET Kupa)
A Maros ártere (Forrás: PET Kupa)

A szervezők közleménye szerint a Maros menti településeken helyiek környezetvédelem iránt elkötelezett csoportjai évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a petkalózok azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik

2023. május 18-21 között a Marosi PET Kupát.

A szervezők hat csapat jelentkezését várják 2023. március 1-ig. Nevezni a Tiszta Tisza Applikáción keresztül lehet.

A Marosi verseny csapatainak hulladékból készülő két hajójához az alapanyag a helyi iskolák bevonásával gyűlik: a PET Kupa szervezői márciustól az iskolaudvarokon elhelyezett bigbag-ekbe várják a kiürült PET-palackokat és a hajók építésébe is bevonják majd az iskolásokat.

Aki nem a Marosra, hanem a Bodrogra, a Tisza-tóra vagy épp a klasszikus, nyolc napos tiszai PET Kupára vágyik, az is jelentkezhet még, szintén március 1. a határidő.

Időpontok:

  • IV. Tisza-tavi PET Kupa: 2023. június 17-20.; Tervezett útvonal: Tiszafüred-Dinnyéshát
  • XI. Tiszai PET Kupa: 2023. július 29 - augusztus 6.; Tervezett útvonal: Kisköre-Szolnok
  • IV. Bodrogi PET Kupa: 2023. augusztus 30 - szeptember 3.; Tervezett útvonal: Olaszliszka-Tokaj
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×