eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Kihívások és értékek - Az Európa Projekt-kutatás eredményei 2022-ben című konferencián a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány szervezésében a Várkert Bazárban 2023. január 31-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A fideszesek többsége szerint sincs helyük a politikusoknak az egyetemi kuratóriumokban

A válaszadók 80 százaléka helyteleníti a gyakorlatot, ami miatt az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizont kutatási program új projektjeinek finanszírozását az államiból alapítványi fenntartásba átadott egyetemeken.

Ötből négyen, de még a fideszesek fele is úgy látja, nem elfogadható, hogy főleg kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek irányító testületeiben. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével – írja a Publicus Intézet friss felmérése alapján a Népszava.

A magyarországi felnőtt lakosság 75 százaléka egyáltalán nem, további öt százalékuk szerint inkább nem elfogadható, hogy politikusok – javarészt kormánypárti képviselők, államtitkárok, miniszterek – ülnek több “modellváltáson” átesett egyetem irányító testületeiben.

A megkérdezettek csupán 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével az egyetemi kuratóriumokban.

Érdekesség – jegyzik meg –, hogy ebben a kérdésben még a fideszesek relatív többsége is a jelenlegi gyakorlattal szemben foglalt állást: csak harmaduk nevezte jónak a jelenlegi gyakorlatot, miközben 49 százalékuk nem.

A többség, 61 százalék egyáltalán nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy az elmúlt néhány évben 21 magyarországi egyetem államiból alapítványi fenntartásba került, további mintegy 4 százalékuk pedig úgy válaszolt, inkább nem tartja elfogadhatónak a fenntartóváltást. Az intézkedést összesen 14 százaléknyian tartják teljesen vagy inkább helyesnek. Ugyanakkor a szokásosnál magasabb (21 százalék) azoknak az aránya, akik nem akartak válaszolni, vagy nem tudtak sem igennel, sem nemmel felelni a kérdésre.

A pártpreferenciák tekintetében így festenek az arányok:

A Népszava megbízásából végzett kutatásról a cikk csak annyi árul el, hogy az reprezentatív, azt nem írják, hogy milyen módon és mekkora mintán történt az adatfelvétel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×