eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Angel figure sitting on an old headstone in a cemetery. Vintage, retro monochrome image with copy space. Halloween, all saints background concept.
Nyitókép: Gaschwald/Getty Images

A neves néprajzkutató is életét vesztette a hétfői győri lakástűzben

Szalontay Judit halála hatalmas veszteség a szakmájának és Csorna városának is.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, két ember vesztette életét hétfő hajnalban, amikor kigyulladt egy kétemeletes győri társasház felső szintje. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője tájékoztatása szerint a lángok az épület tetőterében csaptak fel, a lakás teljesen kiégett. Az ott tartózkodó két ember életét már nem lehetett megmenteni.

A Kisalföld értesülése szerint a tragikus tűzeset egyik áldozata Szalontay Judit országosan is ismert és elismert muzeológus, néprajzkutató. Mint írják, neve összeforrott a Csornai Múzeum nevével. Az „övé” volt a múzeum, hiszen ő rakta le az alapjait, fiatal szakemberként lelkesen gyűjtötte az anyagot, rendszerezte és megnyitotta a kiállítást.

Munkásságának elismeréseként 1991-ben Barkóczi-, 1999-ben Csorna Városért-, 2000-ben Móra Ferenc-, 2003-ban Ikvai-, 2018-ban Bél Mátyás-díjat vehetett át, vezetésével a Múzeum 2000-ben az Év Múzeuma pályázat különdíjasa lett. 2007-ben vonult nyugdíjba, ám a néprajztudományt továbbra is hivatásának tekintve aktív maradt. Szűkebben vett kutatási területe a vallási néprajz és a népviselet, illetve a rábaközi hímzések formavilágának elemzése volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×