eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Belvárosi parkolás – forrás: facebook.com
Nyitókép: Belvárosi parkolás – forrás: facebook.com

Ismeretlen Kresz-szabály: büntetés jár szabályosnak tűnő parkolásnál is

Nehéz autóval könnyű belefutni egy ilyen bírságba.

Alapesetben tilos a járdán megállni a Kresz szerint személygépjárművel, viszont ahol egyértelműen engedi tábla vagy útburkolati jel, ott megállhatunk. Csakhogy ebben az esetben is vannak részletszabályok, amit ha nem ismerünk, akkor a bírságot is kockáztathatjuk – írja a vezess.hu.

A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha

  • a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
  • b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  • c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad,
  • d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Utóbbi azért érdekes, mert ma már nem ritka a két tonna feletti autó. A már átlagos méretűnek mondható SUV-ok, Range Roverek, Toyota Land Cruiserek, a BMW X5-ösök, Audi Q7-esek, Mercedes GLE-k is mind 2,2-2,4 tonnát nyomnak, tehát tengelyterhelésük meghaladja az 1000 kilogrammot.

Emellett a nagy teljesítményű, nehéz akkumulátort cipelő elektromos autók is bőven két tonna felett vannak, a BMW i4 tömege 2290 kilogramm, egy Tesla Model S tömege pedig 2069–2166 kiló között mozog.

Akinek tehát két tonna feletti kocsija van, az jobb, ha elfelejti a járdán parkolást, feltéve hogy nem akarja a bírságot kockáztatni, ugyanis aki a fenti szabályokat megsérti, szabálysértést követ el: a helyszíni bírság 10 000 forinttól 20 000 forintig terjed, szabálysértési eljárásban ennek kétszeresére emelkedik a büntetés mértéke.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×