eur:
394.53
usd:
363.13
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Elbúcsúzhatunk egy rakás Trappista-sajttól

Új, részletesebb és szigorbb előírás jön a termék alakjára és méretére, valamint az összetevőire vonatkozóan.

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a Trappista sajtról szóló fejezettel, amelyben szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék alakáját és méretét - közölte a Tej Terméktanács.

Az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019-ben kiegészítette az MÉ I. kötet tejtermékekről szóló előírását a Trappista sajtra vonatkozó fejezettel. Ugyanakkor, jelezték, a fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti megnövekedett igénye miatt is fontos, hogy a Trappista sajtra ne csak termékcsoport szinten (érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem az új szabályozásban már termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is.

Emellett a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről - hangsúlyozta a Tej Terméktanács.

A magyarországi gyártású Trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú Trappista sajt - amelynek döntő többsége import eredetű - csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

A közlés szerint évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a mennyiségből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók.

Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról - melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak "nagy-lyukúak" - sokkal tisztább képet kapnak majd a fogyasztók. Mindezek mellett a vásárlók arra a kérdésre is választ kaphatnak például, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi - náluk kevésbe elterjedt, alig ismert - Trappista sajt - derül ki a Tej Terméktanács közleményéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×