eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szabadon engedett mentett hód Kismaros mellett a Duna partján 2018. november 21-én. A fiatal állatot három és fél héttel ezelőtt találták legyengült állapotban, majd a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén infúziót, vitaminokat, antibiotikumot és K-vitamint kapott.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A hódok segítségével találták meg a Csepel-szigeten a lezuhant repülő roncsait

Az alacsony vízállás segített az 1944 a Dunába zuhant bombázó megtalálásában.

A tököli Duna felett lőttek le a B-24-es Liberator bombázót 1944. július 30-án. Pár évvel ezelőtt az alacsony vízállás miatt már előkerült egy szárnydarab, de most újabb leletre bukkantak az iszapban. A pilótafülke egyik alkatrészét találták meg, amely tartalmazta a rakomány vészkioldóját és a futómű karját is – írja a hirado.hu.

Bakó Gábor légifényképész, környezetmérnök közösségi oldalán hívta a figyelmet arra, hogy többen lokalizálták a repülőgép pilótafülkéjét, ráadásul nemcsak a kisfia, hanem hódok is segítettek megtalálni a roncsokat a Csepel-szigeten.

„Az első roncsdarabot a kisfiam, Loránd vette észre. Ez alatt találtuk meg Attilával a pilóták között elhelyezkedő konzolt, a bombatár vészkioldó karral és a csiga drótkötelével, amiből már tudtam, hogy ezúttal nem csak a szárny darabjai kerülnek elő.(…) A törzs a Dunába zuhant 1944. július 30-án, ennek ellenére azért találhattuk meg a part mellett, mert itt nagyon sok iszapot lerakott már a Duna. Tulajdonképpen évről-évre kevesebb esély van az alkatrészek megtalálására. Akkor miért most, és hogyan sikerülhetett? A hódok segítségével. A 2018-as Magó Károly által vezetett feltárás gödre ideális kiindulási állapot volt hódvár építéséhez, így ezt a legnagyobb rágcsálófajunk ki is használta. A meglehetősen mély csatornát mélyített a víz felé, a szárazra került Duna mederben. Így történhetett, hogy a meder mélyedés oldalában fémesen csillogó amorf alkatrészkibúvást Lóri felfedezte a második terepbejáráskor” – írta a közösségi oldalán.

A feltárás után a csapat ideiglenesen visszatemette a leletet, aminek hivatalos feltárását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyeli.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×