eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2022. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság elé visz egy kormánydöntést

A fővárostól elvett terek ügye miatt neheztel a főpolgármester.

A Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul a fővárostól elvett terek ügyében - közölte a főpolgármester kedden a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely arra reagált, hogy előzőleg az Országgyűlés által elfogadott, a 2023-as költségvetés megalapozását tartalmazó törvénycsomag részeként elvették a fővárostól a Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi István teret (és a csatlakozó József Attila utcát). E budapesti közterületeknek korábban a fővárosi önkormányzatot terhelő üzemeltetési, kezelési, fenntartási és fejlesztési, valamint ellenőrzési közfeladatai és hatáskörei az V. kerületi önkormányzathoz kerültek.

A főpolgármester azt írta: "a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium masszív alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, eredménytelenül".

Karácsony Gergely közölte: a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul "az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt". Emellett a bíróságon pert indítanak a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×