eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról, a Sukoró melletti Bence-hegyről, melynek 20 méter magas toronyára 196 lépcső vezet fel. A kivitelezésben résztvevő építészek Kruppa Gábor, Merkel Tamás. A kilátóról nem csak a Velencei-tó egészére nyílik körpanoráma, hanem még a Budai-hegységet és a Vértest, sőt még a Bakony egyik csücskét is megcsodálhatják tiszta időben a látogatók. A háttérben a Velencei-tó, balra a homokos, tengerparthoz hasonló kialakítású strand és a Velence korzó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Itt az újabb terv a Velencei-tó megmentésére

Az előterjesztést a Belügyminisztérium készíti.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a napokban közölte, hogy egyeztetett a Velencei-tó vízpótlásáról a tókörnyéki vezetőkkel, és előterjesztés készül a szükséges fejlesztésekről, amely hamarosan a kormány elé kerülhet.

A politikus a Feol.hu-nak elmondta, hogy most még előkészítései fázisban van a tervezet, de reméli, hogy minél előbb megtárgyalja a kormány.

Az előterjesztést a Belügyminisztérium készíti. A megbeszéléseken visszaellenőrizték azokat a számokat, amelyeket az előterjesztés tartalmaz.

"A legnagyobb problémát az okozza, s ezzel talán nem árulok el titkot, hogy nincs szabad ivóvíz-mennyiség. Nem véletlen, hogy több helyen már korlátozni kellett, Székesfehérváron például éppen hogy határon van. Azt mondja a szolgáltató – mind a DRV, mind pedig a Fejérvíz –, hogy az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékkal növekedett a fogyasztás. Vannak települések, melyekre agglomerációs jellegük miatt a kiköltözés jellemző, ami azt jelenti, hogy a napi fogyasztási mennyiség is megsokszorozódott" - fejtette ki.

Tessely Zoltán hozzátette, a szolgáltató napi 2 ezer köbméter alatti mennyiségben gondolkodik, de ez szerinte nem elég, mivel a párolgás is sokszorosa szokott ennek lenni.

A felszíni vízelvezetés rendezéséről a képviselő elmondta: a velencei-tavi partfal rekonstrukciós projektjnek eredetileg része volt a felszíni csapadékvíz elvezetés rendezése a tókörnyéki települési szinteken. A rekonstrukció 14 milliárd forint volt, ám ez a hozzácsatolt feladat még sokszorosa lett volna. Akkor úgy döntöttek, először történjen meg a tó rekonstrukciója, utána lehet a többivel foglalkozni.

Beszélt arról is, hogy két tározó, amely a Velencei-tó vízutánpótlását hivatott szabályozni, 7,9 millió köbméter vizet tudott valamikor befogadni, most viszont csak 2,9-et, mert feltöltődött iszappal.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×