eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A photo of a beach at Balaton lake in Hungary
Nyitókép: Risto0/Getty Images

Már nem csak az fontos, melyik „a legjobb” balatoni strand – lista

Különböző kategóriák vannak a versengésben, ez alapján a fogyasztók is dönthetnek, hol mártózzanak meg.

A balatoni strandminősítő megmérettetésre az idén 45 strand üzemeltetője jelentkezett, közülük a legmagasabb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta, és 28 strand nyerte el a legjobbaknak járó, ötcsillagos Kék Hullám Zászlót – hangzott el a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén csütörtökön Révfülöpön. (A listát lásd a cikk végén.)

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója összegezte, hogy a kormány 2017-ben indított strandfejlesztő programjának első négy ütemében országos szinten 139 strand 11,6 milliárd forint támogatásban részesült, ebből 97 volt balatoni, 8,8 milliárd forintnyi forrást elnyerve. A program legutolsó, nyár elején lezárult ötödik ütemében pedig 57 balatoni projekt 1,6 milliárd forint támogatáshoz jutott – mondta, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően megújultak és családbarátabbá váltak a fürdőhelyek, egységesebb lett a balatoni strandok arculata.

Az utolsó fejlesztési ütem legfontosabb feladata a részleges akadálymentesítés, a strandok infrastruktúrájának fejlesztése, vízi- és pihenőeszközök beszerzése, valamint vízi megállóhelyek és kerékpáros szervízpontok kialakítása volt – tette hozzá.

A nevezők hagyományosan egytől öt csillagig kaptak értékelést szolgáltatásaik színvonala alapján.

A pontozás során vizsgálták egyebek közt

  • a parkolási viszonyokat,
  • a vizesblokkok állapotát,
  • az akadálymentesítést,
  • a virágosítást,
  • a gyep és
  • a meder állapotát,
  • a játszótereket,
  • a sportolási lehetőségeket és
  • a gyerekbarát szolgáltatásokat. Nézték
  • a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét

– tette hozzá.

A díjkiosztón elhangzottak szerint 28 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsöllagos Kék Hullám Zászlót, 14 strandra négycsillagos, 1 strandra háromcsillagos és 2 strandra egycsillagos zászlót tűzhetnek ki.

Az idén újra

meghirdették a Balaton Családbarát Strandja és a Balaton Legzöldebb Strandja különdíjakat. Az előbbit Alsóörs községi strandja, az utóbbit a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

Idén új elismeréseket is kiosztottak. A Balatoni Kör meghirdette a Balaton Gasztro-Strandja díjat, amit Balatongyörök községi strandja nyert el, ahol példamutatóan, egész évben üzemelnek minőségi kínálattal rendelkező vendéglátóhelyek.

Az MTÜ idén először kiosztott különdíját Balatonberény községi strandja kapta kiemelkedő szerepléséért.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balatonakali Mandulavirág Strand nyerte.

A Kék Hullám Zászló 2022-es birtokosai a turizmus.com összeállítása szerint: a csopaki, a máriafürdői, a zamárdi nagy strand, a gyenesdiási Lidó és a Játék, az alsóörsi községi, a szárszói, a szigligeti, a füredi Kisfaludy és Eszterházy, a berényi községi, az akali Mandulavirág, a györöki, az almádi Wesselényi, a keszthelyi Városi és a Libás, a vonyarcvashegyi Lidó, a fonyódi Panoráma, a lellei Napfény strand és Élményfürdő, az ábrahámhegyi, a földvári Keleti, a révfülöpi Napfény Camping strandja, a füzfői fövenyes és Tobruk, a fenyvesi központi és a berényi Naturista strand büszkélkedhet egy éven át a Kék Hullám Zászlóval és ötcsillagos minősítéssel.

Zászlót és négy csillagot kapott a keszthelyi Helikon, az örvényesi Legisly Beach, a fenyvesi Alsó és a Csalogány, a fonyód-bélatelepi, a földvári nyugati, az udvari Fövenyes, a révfülöpi Szigeti és Császtai strand, a badacsonytomaji Városi, az almádi-káptalanfüredi, a boglári Platán és a szántódi Rigó utcai strand.

Balatonszemes három strandja fenntartójának még lesz dolga fürdőzőhelyei színvonalának emelésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×