INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

novák katalin

ii. erzsébet

videoüzenet

Novák Katalin is köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt

Novák Katalin is köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt

Infostart / MTI

A köztársasági elnök videóüzenetet küldött.

Novák Katalin angol nyelvű videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön. Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: "Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át". Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.

A brit uralkodónak - folytatta az államfő - 1993-ban alkalma volt megismerni "szabadságszertő nemzetünket", és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően "ismét egy büszke ország Európa szívében".

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben - mint fogalmazott - Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre "büszkék lehetünk".

"Úgy gondolom, felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára" - mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország "mély tisztelettel" tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit - mutatott rá Novák Katalin - nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.

"Kiállni a nemzetért, kiállni a családért - Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot" - zárta szavait.

Nyitókép: Facebook/Novák Katalin
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018