eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
II. Erzsébet brit királynő a platinajubileuma, vagyis a trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott fogadáson a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidencián, Sandringham kastélyban 2022. február 5-én. A 95 éves II. Erzsébet brit királynő platinajubileumát február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő, és a világ jelenlegi legidősebb államfője.
Nyitókép: MTI/AP/Pool PA/Joe Giddens

Emmanuel Macron és a pápa is gratulált II. Erzsébetnek

A francia elnök két és fél perces videoüzentet tett közzé II. Erzsébet platinajubileuma kapcsán, Ferenc pápa pedig szívből jövő gratulációját és jókívánságait küldte neki. Az ünnepségsorozat csütörtökön kezdődött meg az Egyesült Királyságban.

Hetven éve ül a trónon II. Erzsébet: a mai napon a hagyományos Trooping the Colour nevet viselő katonai felvonulással, valamint hatperces légi parádéval kezdődtek meg az ünnepi események a szigetországban.

A jubileum alkalmából Emmanuel Macron francia elnök videóüzenetben kíván II. Erzsébetnek minden jót. A királynőről úgy beszél, mint arany szálról, mely összeköti a két országot, valamint a két nemzet barátságának szimbólumáról – írja a Sky News.

Hosszan méltatta a királynőt két nyelven

Hozzátette: a királynő személye a bölcsesség forrása mind a két ország vezetőinek számára.

"A sötét napoktól kezdve, amikor az ön családja az ön otthonában fogadta de Gaulle tábornokot, egészen addig az örömig, amikor ő saját otthonában üdvözölhette önt, ön állandóan jelen volt és a bölcsesség forrásává vált a két ország vezetői számára.

Azzal, hogy ma önt ünnepeljük, a két országot összekötő őszinte és mély barátságot és az ön odaadását is köszöntjük.

Felség, megtiszteltetés számomra, hogy a francia nép nevében szívből gratulálhatok önnek platinajubileumához. Ön barátunk, szoros szövetségesünk, a mások iránti szolgálatunk példaképe" – mondta beszédében, melynek első felében angol, második felében francia nyelven beszélt.

A pápa és az amerikai elnök is csatlakoztak

Ferenc pápa is köszöntötte II. Erzsébetet.

"Szívélyes üdvözletemet és jókívánságaimat küldöm, imáim megújított biztosítékával együtt, hogy a Mindenható Isten az egység, a jólét és a béke áldásaival ajándékozza meg Önt, a királyi család tagjait és a nemzet egész népét" – fogalmazott Ferenc pápa.

London, 2022. június 2.
Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége, Károly herceg, II. Erzsébet brit uralkodó, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége, Vilmos herceg, valamint a három gyermekük, Lajos herceg, Sarolta hercegnő és György herceg (b-j) megtekinti a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott  hagyományos zászlós díszszemlét (Trooping the Colour) a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 2-án. A platinajubileum alkalmából június 2-5. között utcabálokkal és látványos parádékkal köszöntik a 96 éves királynőt, aki édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára.
MTI/AP/Pool/PA/Aaron Chown
Kamilla cornwalli hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös felesége, Károly herceg, II. Erzsébet brit uralkodó, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fiának felesége, Vilmos herceg, valamint a három gyermekük, Lajos herceg, Sarolta hercegnő és György herceg (b-j) megtekinti a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott hagyományos zászlós díszszemlét (Trooping the Colour) a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota erkélyén 2022. június 2-án. A platinajubileum alkalmából június 2-5. között utcabálokkal és látványos parádékkal köszöntik a 96 éves királynőt, aki édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. MTI/AP/Pool/PA/Aaron Chown

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is kifejezte gratulációját – a következőket üzente.

"Jill és én örömteli platina jubileumi ünnepséget kívánunk felségednek. Az Egyesült Államok nevében gratulálunk II. Erzsébet királynőnek az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség példátlanul hosszú, 70 éves szolgálatához, és köszönjük az amerikai néphez fűződő barátságát."

A világ egykori vezetői is gratulálnak

Csatlakozott hozzá Barack Obama volt amerikai elnök is: ő úgy fogalmazott, II. Erzsébet élete ajándék nemcsak az Egyesült Királyság, de az egész világ számára.

"Hálával a tanácsokét és a kedvességért, melyet az én és a családom irányába mutatott, azt kívánom, hogy koronája fénye továbbra is uralkodjon"

– üzente.

Két volt brit miniszterelnök is csatlakozott a gratuláló táborához: John Major és Theresa May is üzentek.

"Őfelsége 70 éven át rendíthetetlen maradt önzetlenségében, kötelességtudatában és hazája iránti elkötelezettségében. Ezért egyszerűen azt mondjuk: köszönjük, asszonyom. Isten óvja a királynőt!" - fogalmazott May. John Major azt mondta: egyetlen olyan közszereplőt vagy elnököt, hírességet sem tud említeni, aki annyira népszerű tudott maradni, mint a királynő.

Kim Dzsong Un dél-koreai diktátor is felköszöntötte az angol királynőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×