eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pécs, 2020. október 18. A Széchenyi tér Pécs belvárosában. Az előtérben Gázi Kászim pasa dzsámija, hátrébb a Városháza neobarokk épülete (k) és az Irgalmasok temploma (Szent Sebestyén-templom), a tér közepén a Szentháromság-oszlop. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Elfogadták Pécs költségvetését, egy képviselő kilépett a városvezető koalícióból

Az idei büdzsére 49,635 milliárd forint kiadási és bevételi főösszeggel bólintott rá a városi közgyűlés. Az ülésen egy képviselő bejelentette kilépését a - többi között az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik - alkotta városvezető koalícióból.

A baranyai megyeszékhely 2022-es összevont költségvetési mérlege szerint a büdzsé a tavaly tervezetthez hasonló költségvetési bevétellel és kiadással számol. Beruházásokra több mint 11,2 milliárd forintos kiadást irányoznak elő, ami csaknem félmilliárd forinttal haladja meg a 2021-es összeget, személyi juttatásokra pedig a tavalyi 9,3 milliárd forint helyett 2022-ben 10,7 milliárd forintot fordítana az önkormányzat.

A közgyűlésen Péterffy Attila (Pécs Jövője - Öt Torony) polgármester előterjesztőként azt mondta, hogy a város büdzséjét - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is olyan stratégiai célok mentén tervezték, mint a működőképesség fenntartása, a fejlesztések előkészítése, folytatása és a múltbéli kötelezettségek teljesítése.

Közölte: továbbra is feszes, takarékos gazdálkodásra van szükség, kezelni kell a járvány okozta adóbevétel-kiesést, a növekvő energiaárak hatását, a béremelési igényeket, és a "korábbi városvezetés által örökül hagyott adósságot".

A polgármester azt mondta,

a város a pandémia és a kormányzati intézkedések következtében fellépő múltbéli és várható idei bevételkiesés, valamint a veszélyhelyzet okozta többletkiadások megtérítésében a kormány segítségét kérte;

6,2 milliárd forint kompenzációs igénnyel kereste fel az illetékes minisztériumokat.

Az önkormányzat új hitelfelvétellel nem számol - jelentette ki.

Az ülésen felszólaló Mellár Tamás (Párbeszéd) pécsi országgyűlési képviselő arról szólt, hogy külső tényezők - így az energiaárak növekedése, az infláció, a pandémia okozta kiadások és bevételcsökkenések - miatt komoly nehézséget jelent Pécsen is a költségvetés megalkotása. A járvány miatt jelentős elvonásokkal sújtotta a kormányzat Pécset, ezért arra szólította fel a város parlamenti képviselőit, közösen tegyenek meg mindent azért, hogy a kabinet biztosítsa a megyeszékhely számára a kért 6,2 milliárd forintos kompenzációt.

Ruzsa Csaba, Pécs külsős alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzati kompenzációra azért is szükség van, mert

a pandémia miatt elrendelt lezárások negatív hatásait idén érzi meg leginkább a város a gyér adóbevételek miatt.

Hozzátette: az energiaárak jelentős növekedése miatt a helyi közösségi közlekedési cégnek, a vízszolgáltató vállalatnak és az intézményeknek is milliárdos nagyságrendben növekednek a kiadásai; ezeket pedig az önkormányzatnak kell majd pótolnia.

Bíznak abban is - folytatta -, hogy a következő időszakban az önkormányzat megállapodik a kormánnyal a város állam felé fennálló tartozásának idei 1,74 milliárd forintos törlesztőrészletének átütemezéséről. Emiatt és a remélt kompenzáció miatt is szükség lehet a költségvetés többszöri felülvizsgálatára idén - tette hozzá.

A pécsi közgyűlésben ellenzéki szerepet betöltő Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter úgy vélekedett: bár minden forintra nagy szükség lenne 2022-ben Pécsen, "a takarékoskodás nem fog úgy menni, hogy a haverok az elsők". Kijelentésével arra utalt, hogy

szerinte százmillió forinttal terheli meg a büdzsét a különböző tanácsadók, tanácsnokok, biztosok, politikai kinevezettek tiszteletdíja.

Jelentős terhet ró a költségvetésre az önkormányzati sajtó finanszírozása is - fűzte hozzá.

Az ellenzéki képviselők számos módosító indítványt nyújtottak be a költségvetési rendelethez, ezeket azonban a többség nem támogatta.

Az ülés elején Hencsei Zsolt képviselő (Pécs Jövője Frakciószövetség - Jobbik Frakció) hivatalosan is bejelentette, hogy kilép pártjából, valamint a frakciószövetségből és függetlenként dolgozik tovább a pécsi közgyűlésben.

A városvezető koalícióból korábban már négyen távoztak, három momentumos és egy DK-s képviselő. A 26 tagú testületben így kétfősre apadt a várost vezető - 14 tagú - koalíció többsége.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×