INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

lillafüred

vízesés

kiszáradt

A lillafüredi vízesés felső szakasza. Ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, a Színva patak vizéből, mely a Hámori tóba torkollik. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Kiszáradt a lillafüredi vízesés

Infostart

A tápláló forrásból nem érkezik víz, a Hámori-tó pedig befagyott.

Legutóbb 2019 márciusában tűnt el a víz a lillafüredi vízesésből, mert az azt tápláló Szinva-forrás – melyet földalatti karsztforrások táplálnak – nem kapott elég vizet. Így Lillafüred természeti csodája, a vízesés ideiglenesen kiszáradt. Ugyanez a helyzet állt elő a napokban, ezúttal azonban teljesen más okból – írta a Minap.

"Amikor nem elegendő vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat, mivel a tilalom ellenére sokan rámennek a tó jegére" – mondta a portál érdeklődésére Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója, emlékeztetve arra, hogy a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot.

A MIVÍZ az önkormányzattal szerződve üzemelteti a vízátemelő szivattyút, és tartja karban a vezetéket.. A szerkezetet több mint egy évtizede helyezték el a Hámori-tóban. A vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött.

Az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén, addig várni kell a vízesés “működésére”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018