eur:
392.7
usd:
367.68
bux:
66266.03
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Novák Zita diplomás ápolónő oltáshoz előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A megvett oltások 7,5 százalékát küldte külföldre a kormány

Az eddig Magyarországra érkezett 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több mint 1,5 millió adagot adott tovább külföldre a kormány.

„Magyarország a világszintű szolidaritás keretében több, mint másfél millió vakcinadózist adott eddig át más országoknak, és ilyen segítségre a kormány a jövőben is készen áll majd, amennyiben az nem veszélyezteti a magyar oltási program sikerességét” – jelentette ki a közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az eddig Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott tovább külföldre a kormány, negyven százalékát adományként (ingyen). A továbbadott vakcinák értéke a hivatalos adatok alapján valamivel több mint 20 millió euró, azaz körülbelül 7 milliárd forint. Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék - derült ki a Népszava számításaiból.

A lap összesítése szerint az adományként átadott vakcinák többsége, kétharmada kínai Sinopharm volt, összesen 400 ezret ajándékozott el a kabinet. A Népszava megemlíti, hogy ez az egyik legdrágább az oltások közül.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az egyik korábbi vakcinaküldés kapcsán így fogalmazott: "Akinek van vakcinája, az tud oltani, akinek nincs, az nem. Ez ilyen egyszerű." Hozzátette: a sikeres beszerzéseknek köszönhetően Magyarországnak van vakcinája, "sőt segíteni is tudunk szövetségeseinknek, partnereinknek".

Magyarországnak – a lakosságarányos számítás szerint – 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek a mennyiségnek eddig mintegy fele érkezett meg – a legnagyobb arányban a Pfizer szállított, a cég már átlépte a 8 millió adagot –, emellett a kormány az év elején 7 millió adag keleti vakcinát kötött le (kínai Sinopharmból 5, az orosz Szputnyikból 2 milliót; érkezett 200 ezer ajándék kínai oltás is).

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×