eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
Mohos Gábor pápai káplán püspökké szentelése után az esztergomi bazilikában 2018. december 8-án. Ferenc pápa október 4-én nevezte ki Mohos Gábort iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Operatív törzs alakul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására

A szeptember 5. és 12. között tartandó NEK lebonyolításáról derültek ki újabb részletek.

Mint ismert, a kormány korábbi döntése értelmében a rendezvény eseményei mentesülnek az általános koronavírus-korlátozások alól.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az eseményt a lehető legnagyobb biztonságban rendezzék meg, és hangsúlyosan szólt az ide látogató védett személyek biztonságáról is.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta az államnak az egyház által szervezett programokkal nincs dolga, de elsődleges feladat az ide látogató mintegy százezer ember biztonságának szavatolása, valamint egyes kulturális programok megszervezése a nemzeti rendezvényeken megismert formában.

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy már több mint egy éve működik egy előkészítő csoport a rendezvénysorozat kereteinek megtervezésére.

A rendőrség négyéves előkészítő munkával felkészült a kongresszus biztosítására

- ismertette Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka.

Az ide látogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el. Emellett napi kapcsolatban vannak a NEK titkárságával, így az egyházi programok jellegét figyelembe véve tudják biztosítani a helyszíneket, hogy a zarándokok zavartalanul gyakorolhassák vallásukat.

A felkészülés során együtt dolgoztak a Belügyminisztérium rendvédelmi szervezeteivel, az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A vatikáni csendőrség és a svájci gárda munkatársai is több alkalommal jártak Magyarországon - számolt be.

A rendezvények ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, erről a rendőrség a honlapján ad majd tájékoztatást.

A kongresszus a pandémia óta az első világegyházi esemény, így azt igen nagy figyelem övezi - számolt be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője, hozzátéve: mivel a járványhelyzet miatt sokan nem tudnak személyesen ellátogatni a kongresszusra,

az érdeklődők az interneten kapcsolódhatnak be a rendezvényekbe, amelyeket öt világnyelvre tolmácsolnak.

A katolikus mellett más egyházak magas rangú vezetői is részt vesznek a kongresszuson, például Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka is.

Elsősorban

  • a Hősök terén,
  • a Kossuth téren,
  • a Szent István-bazilika előtti téren, valamint
  • a Hungexpón

lesznek nagyobb események, így a budapestiek itt számíthatnak nagy számban zarándokok érkezésére.

Mohos Gábor köszönetet mondott minden együttműködőnek, valamint mindazoknak, akik a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában vesznek részt. Beszámolt arról, hogy a Magyar Vöröskereszt száz önkéntessel kapcsolódik be a munkába, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig egy rohamkocsit ajánlott fel, és további több ezer önkéntes jelentkezett segédkezni.

  • A nagy szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni, ezeken a regisztráció csupán arra szolgál, hogy a jelen lévők közeli szektorokban kapjanak helyet.
  • A Hungexpo területén lévő programok várhatóan teltházzal zajlanak majd, akárcsak a Papp László Budapest Sportarénában tartandó ifjúsági esemény.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×