eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

Roma holokauszt - Az előítéletek továbbélésére figyelmeztettek a megemlékezők

A népirtást megelőző több évtizedes gyűlölködésre és a gyűlölet, előítéletesség továbbélésére figyelmeztettek a megemlékezők a roma holokauszt áldozatainak hétfői emléknapján. A nemzetiségi ombudsmanhelyettes, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság és a pártok képviselői a gyűlölködéssel szembeni fellépés személyes felelősségét hangsúlyozták, és felhívták a figyelmet a romák integrációjának elmaradására.

1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban több mint 4300 romát gyilkoltak meg. Ezen a tragikus napon világszerte rájuk és arra az 500 ezer - 1,5 millió roma emberre emlékeznek, akiket a második világháború alatt gyilkoltak meg Magyarországon és Európában.

Stixné Barakkó Györgyi, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság dél-alföldi igazgatója a Békésen tartott megemlékezésen azt mondta: az emléknap legfontosabb üzenete, hogy nem szabad közömbösnek maradni a gyűlölettel szemben.

A holokauszt nem szólt egyébről, mint hogy el kell pusztítani azokat, akik mások - tette hozzá az igazgató, felidézve, hogy ez az eszme nem az 1940-es években, hanem jóval korábban született. Egy terv része volt, amelynek végkifejletéig, a népirtásig hosszú út vezetett - hangzott el a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a helyi önkormányzat és a Cigány Módszertani és Kutató Központ által szervezett megemlékezésen.

Nincs idő halogatni a roma holokauszt megismerését, mert ma is vannak még, akik nem tudják, hogy hova vezet a tisztelet hiánya és a gyűlölet - húzta alá.

Katona Csaba, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa az eseményen arról beszélt, hogy sok ember nem tudja, mások pedig nem akarják elfogadni a roma holokauszt tényét, amely máig nincs benne a köztudatban. Nem lehet eredményes az oktatás ebben a témában anélkül, hogy ne számoljanak az előítéletek súlyával - tette hozzá. Éppen ezért fokozott óvatosságot igényel a roma holokauszt megismertetése a fiatalokkal. Mivel kidolgozott módszertan nincs, a pedagógusnak mindig az adott helyzetre kell reagálnia. Az adatok és általánosságok helyett a személyes példákat kell előtérbe helyezni - mondta.

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleményében azt írta: "kötelességünk" emlékezni és emlékeztetni a roma holokausztra, "mert a borzalmaknak ma már semmilyen formában nem kellene létezniük".

Azok, akik ma szorongás nélkül élhetik az életüket Európában, felelősséggel tartoznak a származásuk, vagyoni helyzetük, fizikai tulajdonságaik vagy identitásuk miatt megvetett, kirekesztett és üldözött személyekért - közölte.

Határozott fellépésre van szükség a gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció valamennyi formájával szemben. A romákat sújtó hátrányos megkülönböztetést és problémáikat nem lehet megérteni és eredményesen kezelni azok múltbeli gyökereinek ismerete nélkül - tudatta az ombudsmanhelyettes.

Az együttműködés, az együttgondolkodás és ezzel párhuzamosan az egyén szabadságának tiszteletben tartása az egyetlen út, amely az igazi szabadsághoz és az emberi méltóság védelméhez vezet - áll Szalayné Sándor Erzsébet közleményében.

Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd és az LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán a roma holokauszt áldozataira utalva azt írta, hogy "kötelességünk ma megemlékezni róluk, kötelességünk kiállni mindenkiért, aki valaha, valamikor a rasszizmus, a gyűlölet áldozatává vált, mert tévedünk, ha azt gondoljuk, ezek az eszmék a régmúlt pusztító gondolatai, és többé nem bánthatnak miattuk senkit".

Miközben rájuk gondolunk, jusson eszünkbe, hogy a gyűlöletre elfogadással, a kirekesztésre összetartással kell felelnünk, mert ez az ország mindannyiunk közös otthona - írta.

A Demokratikus Koalíció közleményében az áll, hogy a cigányság társadalmi befogadása még mindig várat magára. Súlyos hátrányokat szenvednek a tanulás, a munkavállalás területén, körükben kirívóan magas a szegények aránya, iskolai és lakóhelyi szegregációjuk nemcsak spontán társadalmi folyamatok, de jogsértő, törvénytelen rendelkezések következtében is fokozódik - sorolták.

A Magyar Liberális Párt közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 20. század nagy népirtásaihoz évtizedeken át tartó társadalmi feszültségek, előítéletek és gyűlölethadjáratok vezettek.

Augusztus 2. a roma holokauszt (porajmos - elnyeletés, elpusztítás) emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakája több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×