eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
A drónnal készült felvételen az ötödik alkalommal megrendezett Strand Fesztivál helyszíne a zamárdi szabadstrandon 2017. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Ruzsa István

Így csökkent egy év alatt a balatoni szabadstrandok száma

Nyolc olyan település van már csak, ahol biztosan ingyenes a fürdőzés. Van önkormányzat, amely nem a belépőtől gazdagodik, rafináltabb ennél.

Negyven olyan település van a Balatonnál, amelynek fürdőzésre kijelölt partszakasza van, de ezek közül idén 21-en már csak pénzért lehet fürödni, egy év alatt nyolccal csökkent a szabadstrandok száma - írja a Népszava.

A legolcsóbb fizetős strandra egy 4 tagú család 2000 forintért jut be, ugyanők viszont a tihanyi Plage18-ra csak 20 ezerért jutnak be.

Az összeállítás szerint 11 olyan település van a Balaton partján, ahol szabad- és fizetős strand is van, de nyolcra csökkent azon települések száma, ahol ingyenes a fürdőzés:

  • Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonőszöd, Balatonszemes, Szántód, Zamárdi (déli part), Örvényes (északi part)

Az északi parti, Tihanyhoz közeli falu polgármestere, Huszár Zoltán úgy látja, sokaknak ez a pénz is számít, amit a belépőkön spórolhatnak, 500 főt engedhetnek a vízhez idén, jó idő esetén telt ház is van.

Az ingyenesség pedig vonzerő is: "Június közepével megkezdődik az igazi szezon. Mivel

több a vendég, így a kurtaxából és más jellegű bevételekből nagyobb az önkormányzat haszna, vagyis mivel terjed a híre, hogy nálunk ingyenes a strandolás, évről évre egyre többen jönnek."

Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor hagyománytiszteletből is ingyenesen tartja az öt strandot, reméli, a vendéglátók befizetnek minden adót, és akkor ők is úgy járnak, mint Örvényes.

A Balatonnál jelenleg tehát összesen 56 hivatalos, ingyenes szabadstrand van, tavaly 64 volt.

Tavaly az MSZP népszavazást is akart az ügyben, de a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a párt kezdeményezését. Ezután a szocialisták több, mint százezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a szabadstrandok megmentéséért. Ma már a DK is ingyenes balatoni strandokról beszél a jövőt illetően.

Címlapról ajánljuk
Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy idén a szokatlan időpont miatt háttérbe szorult az Európa-bajnokság, inkább az áprilisi bakui és a májusi isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen kell majd jól teljesíteniük a magyar birkózóknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×