eur:
385.8
usd:
354.58
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: A 2019-nCov humán koronavírus ultrastrukturális morfológiája (CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

Percről percre - a koronavírus-járvány csütörtöki hírei

Amerika mindent bevet, hogy megtalálja a bölcsőt. Már a járvány előtti szinten a magyar munkaerőadat.

2021.05.27. 21:12

Döntöttek a gyerekek oltásáról Németországban

Június 7-től lehet jelentkezni a német 12–16 éveseknek a koronavírus elleni védőoltásra.

2021.05.27. 19:59

Koronavírus-eredet: lépett a Facebook

A Facebook többé nem tiltja le a Covid-19 betegséget előidéző koronavírus mesterséges eredetét hirdető bejegyzéseket az újraindult a társadalmi vita nyomán.

2021.05.27. 18:28

Százmillió adag oltóanyaggal segíti az EU a tokiói olimpia megrendezését

Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben az EU–Japán csúcsértekezletet követően jelentette be.

2021.05.27. 17:21

Nagy fegyelem mellett indulhat újra a kulturális élet

Az Emmi kultúráért felelős államtitkára úgy látja, a pandémia alatt a kulturális élet szereplői bebizonyították: pozitív üzenetekkel jól tudnak hozzájárulni a vírus legyőzéséhez.

2021.05.27. 16:20

Német kutatók ki tudnák küszöbölni a vérrögképződés okát a vakcinákból

Egy friss beszámoló szerint a nagyon ritka mellékhatást okozó részt át lehetne alakítani a SARS CoV-2, vagyis az új koronavírus elleni védőoltásokban.

2021.05.27. 16:19

Meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet

A koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet, kevesebb mint két hónappal a nyári olimpia rajtja előtt. Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide arról beszélt, hogy ugyan a főváros egyes részein csökken az új esetek száma, óvatosságból a rendelkezéseket továbbra is fenn kell tartani. A játékok helyszínén és nyolc további prefektúrában hétfőig van érvényben a veszélyhelyzet, amelyet a tervek szerint június 20-ig hosszabbítanak meg. (MTI)

2021.05.27. 16:16

Bár úgy alakultak a számok, mégsem lazítanak még Szlovéniában

Szlovéniában további egy héttel meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéséket, annak ellenére, hogy a kormány által felállított ütemterv szerint teljesültek a feltételek az újabb nyitásra – közölte a helyi sajtó. Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett "zöld szakaszba" kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Az egészségügyi minisztérium vezetésével működő járványügyi tanács azt javasolta a kormánynak, hogy legyen óvatos, és ne könnyítsen az intézkedéseken. Mateja Logar egészségügyi miniszter szerint kissé logikátlan lett volna minden korlátozást feloldani, miközben az országban még mindig kihirdetett járványhelyzet van érvényben. Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora úgy nyilatkozott: a korábbi enyhítések következtében a múlt hétvégén több, nagyobb rendezvényre is sor került, szakemberek pedig figyelemmel kísérik ezek következményeit. Főleg a sporteseményeket említette, amelyeket azután szerveztek meg, hogy megszűntek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken, és a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. Miután a következő héten lejár a lappangási idő, kiderül, hogy a korlátozások feloldása milyen hatással volt a fertőzöttek számának alakulására, és azok mennyire súlyosak – mondta Kacin.

Csütörtökre 365 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 252 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4686-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 265-en vannak kórházban, 79-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 643 741-en kaptak, közülük 362 374-en már a második adagon is túl vannak. (MTI)

2021.05.27. 16:11

Adatok a honvédségi oltóbuszok munkájáról

Már mintegy 24 ezer embert oltottak be a honvédségi oltóbuszokon – írja a honvedelem.hu. A Magyar Honvédség öt oltóbuszt fejlesztett ki az oltási feladatok végrehajtására. Az egészségügyi szakemberek a mobil oltóállomások egyidejű alkalmazásával buszonként 180, összesen mintegy 900 ember immunizálását tudják elvégezni naponta. Az előírások szerint az oltás beadásához orvos szükséges, így buszonként átlagosan tíz egészségügyi szakember vesz részt a feladatban. A Magyar Honvédség oltóbuszainak szakállománya jelenleg háromféle oltóanyaggal dolgozik:

  1. Pfizer,
  2. AstraZeneca, valamint
  3. Janssen.

A mobil oltóállomások működésének kezdete óta

  • 12 megyében,
  • 108 településen
  • összesen 23 752 ember

immunizációja történt meg szerdáig bezárólag. (MTI)

2021.05.27. 15:52

Szorosabbra fűzte viszonyát a Semmelweis és a Pfizer

A cél a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása.

2021.05.27. 15:05

Magyarország 100 ezer adag vakcinát ad a Zöld-foki Köztársaságnak

Szijjártó Péter jelentette be a migráció és a járvány elleni küzdelem jegyében megkötött megállapodást.

2021.05.27. 14:26

Kiderült, hány magyar katona lett a járvány áldozata

A katonák átoltottsága jelenleg 80 százalékos – nyilatkozta Benkő Tibor, külön kitérve a vírus elleni védekezésében vállat szerepükre is.

2021.05.27. 14:16

Lehet, hogy túl sokáig várt Szlovákia a Szputnyik beadásával

„Előfordulhat, hogy azok, akik egy hónapja még az orosz vakcinát akarták, már beoltatták magukat mással” – mondja a volt szlovák kormányfő.

2021.05.27. 13:46

Már csak néhány napig lehet plazmadonornak jelentkezni

Május végéig jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

A donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltötték.

A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége, a továbbiakban - a gyógyítói igényeknek megfelelően - megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Eddig ötezer koronavírus-fertőzésből gyógyult jelentkezett plazmadonornak, ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt. Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint hatvan kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyítására - írta közleményében a vérellátó.

2021.05.27. 13:18

Fontos hír azoknak, akik fertőzöttek voltak és oltást is kaptak

A védettségük időtartamával áll kapcsolatban amerikai kutatók most publikált néhány eredménye.

2021.05.27. 12:47

Külön olimpiai vírustörzs kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek

Tízezrek érkeznek majd Japánba a játékokra még úgy is, hogy a külföldi sportrajongókat nem engedik be az eseményre: a japán orvosok szakszervezetének vezetője szerint ez akár egy önálló variáns kialakulásához vezethet.

2021.05.27. 12:26

Megjelent a Sinopharm oltás teljes dokumentációja

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte, megírva, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. Kiderültek a hivatalos eredmények is.

2021.05.27. 12:05

Hamarosan újraindul a nemzetközi vonatközlekedés

Több nemzetközi járat az eredeti menetrenddel és kapacitással közlekedik a külföldi vasútvállalatokkal együttműködve – közölte a MÁV Zrt.

2021.05.27. 11:35

Varga Mihály: 12-14 százalékos növekedést hozhat a második negyedév

A pénzügyminiszter szerint járványállónak bizonyult a magyar gazdaság.

2021.05.27. 11:11

Tisztázta a BKK, hol kell maszkot viselni és hol nem

A megálló és a jármű különböző elbírálás alá esik mostantól.

2021.05.27. 10:55

Körvonalazódik az uniós védettségi igazolvány bevezetésének menetrendje

Az EU két jogalkotó szerve, az Európai Tanács és az Európai Parlament "kivasalta" a részleteket.

2021.05.27. 10:17

Zárlat Ausztráliában

Egyhetes zárlatot vezetnek be az ausztráliai Victoria államban, a csaknem hétmillió ott élőt arra kérik a hatóságok, hogy maradjanak otthon annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a koronavírus-járvány újabb helyi kirobbanását. James Merlino ügyvezető kormányfő szerdán újságírók előtt elmondta: a vírus különösen gyorsan fertőző variánsa ütötte fel a fejét az állam fővárosában, Melbourne-ben, és ha nem vezetnek be drasztikus intézkedéseket, akkor a helyzet ellenőrizhetetlenné válik. Ez a variáns egy nap alatt tud megfertőzni egy újabb személyt, szemben a vírus korábbi változataival, amelyek a vizsgálatok szerint 5-6 nap alatt voltak képesek tovább terjedni. A kontaktkutatások eddig több mint 10 ezer olyan lakost azonosítottak, akiknek karanténba kell vonulniuk, ez a szám várhatóan folyamatosan emelkedni fog. A kontaktszemélyek közül többen jártak zsúfolt helyeken - stadionokban, bevásárlóközpontokban - az utóbbi napokban. Brett Sutton, a helyi egészségügyi hatóság vezetője azt mondta, a koronavírus indiai variánsának terjedése miatt egész biztosan emelkedni fog a fertőzöttek száma a következő napokban. Az egy hétre elrendelt zárlat csütörtök este lép érvénybe, a helyiek csak a legszükségesebb dolgok - munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás, oltás - miatt hagyhatják el otthonaikat. Ausztrália több állama szigorította a beutazásra vonatkozó szabályokat Victoria államból. Tavaly Victoria államban szenvedték el a világ egyik legszigorúbb és leghosszabb ideig tartó zárlatát a koronavírus miatt. A fertőzés szövődményeibe több mint 800 ember halt bele, ami az egész Ausztráliában történt halálesetek 90 százalékát teszi ki. Ausztrália a járvány kirobbanása óta az azonnali kontaktkutatások, a gyors határidővel elrendelt zárlatok és a szigorú távolságtartási szabályok stratégiáját követte, és ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy viszonylag alacsonyak maradtak a fertőzöttségi számok: valamivel több mint 30 ezer esetet és 910 elhalálozást regisztráltak. (MTI)

2021.05.27. 10:00

Szerbiába nem érkezik több kínai vakcina

Megérkezett a kínai Sinopharm utolsó, félmilliós vakcinaszállítmánya Szerbiába, így január óta 4 200 000 kínai oltóanyagot szerzett be a nyugat-balkáni ország a koronavírus ellen. Szerbiában eddig 4 342 773 adag koronavírus elleni védőoltást adtak be, a vakcina első adagját a lakosság 40,83, mindkét adagját pedig 32,74 százaléka kapta meg. Az országban a kínai oltóanyag mellett az orosz Szputnyik V, a svéd-brit AstraZeneca, valamint a német-amerikai Pfizer/BioNTech vakcinája érhető el. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 387-tel 711 116-ra, Koszovóban 44-gyel 106 839-re, Észak-Macedóniában 46-tal 155 059-re, Montenegróban 67-tel 99 425-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 145-tel 203 262-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában tízzel 6811-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5357-re, Montenegróban eggyel 1578-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 9150-re emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2245 maradt. (MTI)

2021.05.27. 09:59

Amerikaiak a kínairól

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) után az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel a Facebook-oldalán. Menczer Tamás hozzátette: "Emlékezhetünk, az oltásellenes magyar baloldal hónapokon keresztül támadta - és egyébként támadja ma is - a kínai vakcinát. Hónapokon keresztül hazudoztak, azt is mondták például, hogy a kínai vakcinának nincs meg a teljes dokumentációja". Menczer Tamás szerint megint lelepleződött az oltásellenes baloldal, "megint kiderült, hogy hazudnak". "Aki oltásellenes, az az is marad, az oltás azonban életet ment" - jelentette ki. (MTI)

2021.05.27. 09:55

Körkép

A világon 168 196 978 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 494 595 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 167 633 983 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 481 490 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 190 016 fertőzött volt eddig a napig, és 591 947-en haltak meg. Indiában 27 157 795 fertőzöttet és 311 388 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 16 274 695 fertőzöttről és 454 429 halálos áldozatról tudni. Franciaországban 5 683 143 fertőzöttet és 109 185 halálos áldozatot regisztráltak. Törökországban 5 212 123 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 46 787. Oroszországban 4 968 421-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 117 595-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 4 486 168 a fertőzöttek száma, és 128 010-en haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 201 827 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 125 622. Németországban 3 667 041 a fertőzöttek száma, 87 797 a halottaké. Spanyolországban 3 657 886 fertőzöttet és 79 855 halálos áldozatot regisztráltak. Argentínában 3 622 135 a fertőzöttek és 75 588 a halottak száma. Lengyelországban 2 868 450 fertőzöttet és 73 305 halálesetet tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el. (MTI)

2021.05.27. 09:49

Már meghaladja az egy évvel korábbit a munkában lévők száma

Méghozzá 36 ezer fővel. Intő jel azonban, hogy egy hónappal korábban 57 ezerrel többen dolgoztak.

2021.05.27. 09:43

Napi adatok: majdnem négyszáz új fertőzöttet még szerdán is találtak

A koronavírus-fertőzés szövődményeinek köszönhetően elhunyt 32, jellemzően idős, krónikus beteg.

2021.05.27. 09:38

Nem olyan egyértelmű, hogyan szabályos ma tüntetni Magyarországon

A TASZ jogásza szerint a mostani szabályozás életszerűtlen és hiányos.

2021.05.27. 09:28

Cselgáncs-vb Budapesten: kiderült, mi lesz a nézőszámmal

A megnyitóra 500-an mehetnek be, aztán viszont már sokkal többen.

2021.05.27. 09:18

Joe Biden bejelentette, hogyan fogják "kiásni" a koronavírus forrását

Az amerikai elnök bejelentése szerint a titkosszolgálat mostantól kettőzött erővel dolgozik az ügyön, "nyomást gyakorolva" Kínára.

2021.05.27. 09:08

A koronavírus eredete: újra érdekessé vált a laborteória

A WHO szakértőcsapata elsőre lesöpörte az asztalról az elképzelést, de most egyre nagyobb figyelem irányul a Vuhani Virológiai Intézetre és munkatársaira. Összefoglaljuk, mi tette újra izgalmassá a laborból kiszökött vírus elméletét.

2021.05.27. 09:00

Kiszámították, mikorra szelídülhet náthává a koronavírus

Egy friss kutatás szerint tíz éven belül az új koronavírus olyan betegséggé szelídülhet, mint a nátha.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×