eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Az olimpiai öt karika Tokió belvárosában 2021. április 20-án. A koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Külön olimpiai vírustörzs kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek

Tízezrek érkeznek majd Japánba a játékokra még úgy is, hogy a külföldi sportrajongókat nem engedik be az eseményre: a japán orvosok szakszervezetének vezetője szerint ez akár egy önálló variáns kialakulásához vezethet.

Biztonságos játékokat ígérnek a szervezők az egy év halasztással megrendezendő olimpiára, miközben kevesebb, mint két hónappal a megnyitó előtt nem sikerült még letörniük az országban a negyedik hullámot: ennek ellenére a NOB, az olimpia szervezői és Japán vezetése is amellett teszi le voksát, hogy a játékokat meg fogják tartani. Mindeközben Japán lakosságának mindössze öt százaléka kapott már legalább egy oltást, nyolc héten belül azonban így is 200 országból érkeznek külföldiek Japánba, írja a Reuters.

"A világ különböző tájain jelenleg létező vírustörzsek mind jelen lesznek Tokióban.

A variánsok koncentrált jelenlétéből fakadóan nem zárható ki, hogy egy új vírustörzs születik a játékok alatt.

Ha ez valósággá válik, akkor az olimpiai vírustörzs, melyet méltán nevezhetünk majd így, óriási tragédiát is jelenthet. Száz év múlva is kritika fogja illetni a létrejöttéhez vezető döntéseket" - vélekedik Naoto Uejama, az orvosszakszervezet vezetője.

Kendzsi Sibuja, a londoni King's College Népegészségügyi Intézetének igazgatója, aki a közelmúltban segítette az oltási kampányt Japánban, kevésbé érzi veszélyesnek a helyzetet.

"Variánsok akkor alakulnak ki, ha a vírus hosszasan tenyészik immunhiányos vagy részben immunizált emberekben. A jelenlegi általános japán helyzet veszélyesebb, mint az olimpiai lesz" - vélekedik.

Uejamához hasonlóan sokakat aggaszt a közelgő olimpia. Az Asahi Shimbun lap, amely a játékok hivatalos partnere,

vezércikkben sürgette, hogy töröljék a játékokat

- a NOB egyik alelnöke erre reagálva elmondta, a játékokat meg kell tartani és meg is fogják.

Jelenleg rendkívüli állapot van érvényben az országban, amelyet május 31-ig biztosan meghosszabbítanak, de valószínű az is, hogy júniusban is életben tartják annak intézkedéseit. John Coates, a NOB alelnöke szerint

extrém esetben akár rendkívüli állapot mellett is megrendezhető a sportesemény,

ami Uejamát nagyon feldühíti.

"Ami az ilyen kijelentéseket illeti: a japán emberek nagy haraggal viseltetnek irántuk, és ez még inkább igaz az egészségügyi és orvosi szakemberekre" - mondta.

Az Egyesült Államok nem javasolja polgárainak a Japánba való utazást: a szervezők szerint ennek az olimpiára nem lesz hatása. Az ausztrál olimpiai csapatnak is van aggódni valója: a vírus terjedése miatt nemrég Melbourne-ben hétnapos kijárási tilalmat kellett bevezetni. A Tokióval határos Csiba prefektúra lemondta az olimpiai fáklyaváltó-futást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×