eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
A szigligeti vár restaurált maradványainak részlete, távolabb a Szent György-hegy (k), valamint a Csobánc vulkáni kúpja a Tapolcai medencében (jobbra távolabb).
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kedves gesztussal várják a mentőket a Balatonnál

Hamarosan befejeződik a Szigligeti vár felújítása, már a nyarat tervezik.

A 760 éves Szigligeti Várat fenntartó önkormányzat ingyenes belépést biztosít azoknak, akik igazolni tudják, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói – közölte Balassa Dániel, a település polgármestere a hirbalaton.hu-val. Az ajándékjegy a közvetlen családtagoknak is érvényes.

A polgármester elmondta: így szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a mentődolgozók kipihenhessék a járvány miatti túlterhelésüket.

Balassa Dániel arról is beszámolt, hogy hamarosan befejeződik a vár fejlesztése, amely 470 millió forintba kerül. Az összeghez az önkormányzat is hozzájárult az emelkedő árak okozta többletköltségek fedezésével.

A munkálatok utolsó fázisaként még zajlik a felső-várban nyolc kiállítótér kialakítása és berendezése. Nyárra megnyitnak az új, interaktív kiállítások, amelyek az erődítménynek és környékének, valamint a balatoniaknak a történelmét és életét mutatják be.

Tavaly az építkezés miatt közel fél évig zárva volt az egyébként egész évben nyitva tartó vár, amit a június végi nyitás után tömegek látogattak. A nagyjából 150 ezres látogatói szám megfelel az éves statisztikáknak, vagyis fél év alatt vonzott annyi vendéget a vár, mint máskor egy teljes esztendőben,

A tervek szerint nyáron koncertek, harci játékok, kézműves vásár is lesz, ha a pandémia ezt megengedi.

A polgármester elmondta, hogy idén 900 éves Szigliget, mivel nevét a 900 évvel ezelőtt íródott almádi monostor alapítólevelében említették először. A képviselőtestület úgy döntött, 900 fát ültetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×