eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné dr. Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Főváros: novemberre fizetésképtelen lehet Budapest

Elkezdődött csütörtökön a főváros által szervezett ingyenes koronavírus-tesztelés, amelyre még mindig lehet jelentkezni, ugyanis a helyek 66 százalékát foglalták le – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy online háttérbeszélgetésen.

Emlékeztetett, a szűrés csütörtökön kezdődött és jövő szombatig tart, két helyszínen, a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren, reggel 8 és este 6 óra között.

Kiss Ambrus elmondta, a főváros fenntartásában működő idősotthonokban ellátottak több mint 70 százaléka megkapta az oltást. "Akiket be lehetett oltani, és kérték, azoknak az oltása megtörtént" – fogalmazott.

A főpolgármester-helyettes közölte:

az összes telephelyen mindössze 28 ellátott van, akinek jelenleg pozitív a teszteredménye. Ez a szám december 22-én még 251 volt.

Elmondta azt is, hogy az idősotthonokban dolgozók körülbelül 60 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni oltást.

Kiss Ambrus beszámolt arról is, hogy eddig 34 ezer 869 adózó esetében érkezett be kérelem az iparűzésiadó-kedvezményre. Ez a katás vállalkozások 900 millió forintos kedvezményével együtt már éves szinten körülbelül 8 milliárd forintos kiesést jelent a fővárosnak – mondta.

A főpolgármester-helyettes kiemelte:

ha nem kompenzálják a fővárost, akkor már a mostani adatok alapján is igazoltnak látszik, hogy november végére fizetésképtelenség állhat elő.

Kifejtette: az idei fővárosi költségvetés az iparűzési adó kedvezménye nélkül úgy készült el, hogy 80 milliárd forintot kell felhasználni a meglévő ugyanekkora összegű maradványból. Tehát minden olyan bevételkiesés, ami ezen felül van, finanszírozhatatlan – mondta.

Kiss Ambrus kitért arra is, a fővárosban termelődik az ország GDP-jének 36-37 százaléka, és ha itt tönkreteszik azt a "közszolgáltatási szövetet", amelyben ez a gazdasági egység működik, akkor ezzel ellehetetlenítik a döntéshozók a gazdasági kilábalást. Hozzátette: jól működő közszolgáltatás nélkül nincs fejlődő gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×