eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Időkép/Fabian Eszter

Vasárnapra befagyhat az egész Balaton, de...

A Balatonnál már jegesedik a kicsapódó víz - számolt be az InfoRádiónak a siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos – erről csodás fotók és videók is érkeztek. De mikorra lesz sportolásra alkalmas jég a tavon?

A korocsolyázás szerelmesei valószínűleg már alig várták, hogy ilyen hideg legyen, hiszen a pályák nincsenek nyitva a nagyközönség előtt a járványhelyzet miatt, így pedig csak a természetes vizek "játszanak".

Valóban jó hírnek tűnik, hogy megindult legnagyobb állóvizeink jegesedése az elmúlt napokban, ám a korcsolyázásra alkalmas jég kialakulása nem megy egyik napról a másikra.

"A Balaton jegesedése eléggé komplex folyamat. Az egyik lehetőség, hogy nagyon jó minőségű tükörjég alakul ki. Ez általában akkor alakul ki, amikor egyébként is hideg a víz, és egy érkező hidegfront hatására átkeverődik, majd az éjszakára leálló szél révén úgymond beáll a víz, megkezdődik a tükörsima fagyás, a következő szeles időszak pedig már nem tudja ezt elrontani. Tartunk tőle, hogy

most a második változat jön, a Balaton hullámzó vizén alakulnak ki kisebb jégdarabok, amelyek aztán a hullámzás miatt összeragadnak, így egy rücskös, durva jégfelszín alakul ki.

Tükörjégre nagyobb esély az északi parton van, rücskösre a délin" - részletezte az InfoRádióban Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A hétvégén már indul(hat) is a befagyás, aminek a hét közben az erős szél még gátat szabott.

Hogy a Balaton mikorra fagyhat be teljesen, arról azt mondta, a hét legvégére lehet összefüggő a jég a tavon, az éjszakáknak ebben nagyon nagy a jelentősége.

Sportolásra alkalmas, sőt, egyáltalán biztonságosan járható jégről azonban még egyáltalán nem lehet beszélni,

és megjósolhatatlan, hogy mikorra lesz sportolásra alkalmas felület a legnagyobb tavunkon.

Addig is álljanak itt a fagyos balatonparti területekről készült fotók, videók:

Forrás: Időkép/Polyák Ádám
Forrás: Időkép/Polyák Ádám

Mai jeges naplemente Balatonaligáról!??❄? A fotókat köszönjük Ozsváth Norbertnek! ***Folyamatosan várjuk a képeket, videókat!***

Közzétette: Met Hír2021. február 11., csütörtök

A mai különleges, jeges naplemente Balatonlelléről!?❄? A fotót köszönjük Tóth Pirosnak! ***Folyamatosan várjuk a képeket, videókat!***

Közzétette: Met Hír2021. február 11., csütörtök

Jégbe zárt pad a háborgó Balatonnal nem sokkal ezelőtt Fonyód mellett, háttérben a Badacsonnyal!❄??❄ Fotó: Wolf Csaba / ViharVonal Viharvadász Csapat ***Folyamatosan várjuk a képeket, videókat!***

Közzétette: Met Hír2021. február 11., csütörtök
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×