eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Úgy érzi, drágul minden? Most már hivatalos is

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Már 4 százalék fölött az éves maginfláció.

Az adat megegyezik az elemzők előzetes várakozásával.

Az éves maginfláció 4,2 százalékosra emelkedett a decemberi 4,0 százalékról.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára decemberhez viszonyítva 1,0 százalékkal, egy év alatt 3,9 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,3 százalékos havi és 8,0 százalékos éves drágulást mutattak.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 2,3, ezen belül a dohányáruké – jövedéki adójuk emelése következtében – 3,0 százalékkal nőtt egyetlen hónap alatt, míg éves összevetésben együttesen 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára januárban 3,9 százalékkal, egy év alatt 3,5 százalékkal emelkedett.

Az év első hónapjában a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül az új személygépkocsiké 2,4 százalékkal emelkedett tavaly decemberhez viszonyítva. A szolgáltatások 0,5, ezen belül a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal drágultak, az autópálya, gépkocsikölcsönzés, parkolás díja – az autópályadíjak emelésének hatására – 2,7 százalékkal nőtt. A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,8 százalékkal kevesebbe kerültek, mint a múlt év végén.

A Takarékbank vezető elemzője szerint

a következő hónapokban 3 százalék fölé emelkedhet az infláció,

míg áprilisban az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti alacsony bázisára miatt 5 százalék közelébe ugorhat, azonban a nyári hónapokban visszaesik a tolerancia sávba, a maginflációs mutatókat pedig nem befolyásolja. Így

idén 3,7 százalékos átlagos inflációra számítunk a tavalyi 3,3 százalék után.

Suppan Gergely közleményében hozzáteszi: egy év alatt az élelmiszerek árai 3,9 százalékkal nőttek, ami érdemi lassulás a tavaszi hónapokban mért 8 százalék feletti növekedéshez képest.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×