eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Eljött végre a nyugdíjasok által várva várt hét

Csütörtökön, vagyis február 11-én jutnak hozzá a januári, már emelt járandóságukhoz és egyúttal aznap érkezik a 13. havi nyugdíj első szelete.

A Portfolio emlékeztet, a januári nyugdíjkifizetés február 11-én esedékes. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a 2,5 millió érintett most jut hozzá az első 2021-es emelt nyugdíjához (ez 3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi) és a 13. havi nyugdíj első részletéhez, az egynegyedéhez, hiszen a plusz havi juttatás 4 év alatt épül fel.

A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak. A tizenharmadik havi nyugdíj annak a nyugdíjasnak jár, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesült az ellátásban. Tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugellátásban részesülők, vagyis az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok kapnak – teszik hozzá.

Mennyi pluszt kapnak így 2021-ben a nyugdíjasok?

Idén több plusz juttatást is kapnak a nyugdíjasok, ami alapján kiszámolható, hogy az átlagnyugdíj szintjén mit okoznak ezek:

  • A 2020-ban 140 ezer forint körül álló átlagnyugdíj összege a 3 százalékos alapemelés következtében 144 ezer forintra emelkedik 2021-ben. Éves szinten ez számításaink szerint 50 ezer forintos többletet jelent az átlagnyugdíjban részesülő időskorúnak.
  • Az egy heti egyszeri nyugdíj (a 13. havi juttatás első negyede) 36 ezer forintnyi pluszt jelent.
  • A nyugdíjprémium pedig 26 ezer forintos többletként jelentkezik 2021 novemberében. (Ha elfogadjuk azt, amit a kormány az eredeti 2021-es költségvetésben tervezett, 4,5 százalékos GDP-növekedés mellett járhat ekkora összeg, összesen 53 milliárd forintos plusz költségvetési kiadás.)

Ezzel összesen az átlagnyugdíj szintjén egy időskorú 112 ezer forinttal járhat jobban, mint 2021-ben.

A Portfolio arra is kitért, hogy a plusz jövedelem miért érkezik talán a legjobbkor, és az mekkora extra terhet jelent a költségvetésnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×