eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Rengeteg ember dolgozott kevés munkaórában decemberben

A munkanélküli statisztikákból is hiányoznak olyanok, akik nem dolgoznak.

Az év utolsó hónapjában a foglalkoztatottak harmada dolgozott ténylegesen kevés, 30-nál kevesebb órát egy héten.

A statisztikai hivatal a hazai munkaerőpiac decemberi állapotáról azt jelentette, hogy a munkanélküliek száma 200 ezer fő volt (4,3 százalékos munkanélküliségi ráta), az év egészéről pedig azt, hogy a munkanélküliek létszáma átlagban 198 ezer főre nőtt (itt is 4,3 százalékos a ráta). Az első járványhullám idején volt egy jelentősebb kiugrás, de az arány akkor sem érte el az 5 százalékot.

Az év egészének átlagát tekintve a foglalkoztatottak száma 4,46 millió fő volt, a járványban is "csak" 52 ezerrel kevesebb, mint a megelőző évben - derült ki a KSH közléséből.

A statisztikai hivatal megkérdezéssel készített statisztikájában azonban az is jól látszik, mennyire megugrott decemberben azoknak a foglalkoztatottaknak az aránya, akik egy héten 30 óránál kevesebbet dolgoztak, a foglalkoztatottak harmada az alacsony óraszámú kategóriák valamelyikébe esett - írta a hvg.hu. Hozzátették, ebben a kategóriában persze azok is látszanak, akikkel amúgy minden rendben, épp csak rendes év végi szabadságukat töltötték.

A különbség azonban jelentős az előző decemberhez képest, számszerűen több mint 400 ezer fő a többlet az alacsony és nulla heti óraszámú csoportokban.

Miközben a decemberi alacsony óraszámú csoportoknak éppen, hogy kisebbnek kellett volna lenniük, mint a megelőző években – tudható, hogy a járvány első hulláma idején nagyon sok munkavállalót küldtek szabadságra, és sokan voltak kénytelenek az iskolák bezárása miatt szabadságot kivenni. Így év végére kevesebb felhasználható szabadságnapnak kellett maradnia a nemzetgazdaságban.

A fenti csoportban nincs benne a 200 ezer munkanélküli és a közel 150 ezer inaktív.

Decemberben 141 ezren semmiféle ellátást nem kaptak (az álláskeresési járadék változatlanul 3 hónapig jár, 4 évnyi járulékfizetéssel lehet rá jogosultságot szerezni) – ez 37 ezer fővel több, mint 2019 decemberében.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×