eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Megvan a megállapodás Újbudával a déli körvasútról

Vitézy Dávid jelentette be, hogy hétfőn megszületett a megállapodás a Budapest Fejlesztési Központ és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részéről Dr. László Imrével, Újbuda polgármesterével a déli körvasút megvalósításának részleteiről.

Budapest elmúlt évtizedeinek legnagyobb vasútfejlesztése, a déli körvasút megépítése során Újbudán új megálló létesül Nádorkert néven az Infopark és a Kopaszi gát térségében.

A déli körvasút programot a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) egy évvel ezelőtt, Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszter közös határozatában támogatásáról biztosította. Ezt követően kezdődtek meg a tárgyalások Újbuda önkormányzatával.

Az újbudaiak a terület egyik zöld tüdejének elvesztése, a hosszan elnyúló építkezés (a vasúti forgalmat fenntartják, a terület pedig nehezen hozzáférhető), valamint a várhatóan növekvő forgalom miatt tiltakoztak - a főpolgármester és civil szervezetek is képviselték érdekeiket.

Újbuda önkormányzata közölte: tudják, hogy a Hamzsabégi sétány környékén élőket a 2023 után kezdődő építési munkák megviselik majd, de amit nyernek a beruházás befejeztével, az egyértelmű nyereségnek tekinthető. "A jelenleg rendezetlen vasúti töltés mellett egy a gyalogos és kutyás forgalomtól elszigetelt sávot használhatnak majd a kerékpárosok. A déli körvasút budai szakaszán a környezet rendezésére, a vasút mentén futó gyalogos és kerékpáros zöldfolyosóra, új zöldfelületekre vonatkozó tervezési tender elbírálása folyamatban van. A megállapodásban rögzítettük, hogy okleveles favizsgálók fogják újra megvizsgálni a felvonulási területen található fákat és kijelölik azokat, amelyeket körbedeszkázással meg lehet menteni, mert így a munkagépek majd kikerülik, deponálásra pedig a sétány területén nem kerülhet sor."

Az egyezség részleteiről Vitézy Dávid, a BFK vezetője számolt be a Facebook-oldalán. Az ebben szereplők szerint:

"1. Újbuda, a BFK és a NIF együttműködik a Déli Körvasút környezetének rendezésében, az összefüggő gyalogos- és kerékpáros útvonal kialakításában a vasút mentén, a tavasztól induló tervezés során a környéken élőket is szeretnénk bevonni közösségi tervezés útján.

2. Újbuda önkormányzata folyamatosan minden információt folyamatosan megkap a beruházás ütemezéséről, organizációjáról, készülő kiviteli terveiről, utóbbiakról véleményt mondhat, melyeket a beruházónak alaposan meg kell vizsgálnia és ahol csak lehetséges, figyelembe kell vennie.

3. A projekt során látogatóközpontot alakítunk ki, mely segíti az újbudaiak tájékoztatását és folyamatos kapcsolatot teremt a beruházó NIF és a helyben élők között.

4. A NIF vállalta, hogy a kivitelezés megkezdéséig a vasútfejlesztés környezetében érintett épületeket, ingatlanokat és az érintett környező kerületi úthálózat állapotát felméri, hogy a beruházás során esetlegesen történő bármiféle károsodás hitelt érdemlően bizonyítható, nyomon követhető legyen. A felmérések videó- és fotódokumentáció alapúak, az újbudai önkormányzat képviselője részt vehet valamennyi felmérésen.

5. A NIF vállalta, hogy a kivitelezés megkezdéséig a vasút környezetében érintett ingatlanokban a fokozott zajvédelem érdekében a nyílászárók cseréje a beruházás költségén megtörténik, ahol az ingatlantulajdonosok ehhez hozzájárulnak (a kivitelezés megkezdése az alépítmény megbontásával járó munkák megkezdését jelenti). A konkrét ingatlantulajdonosokat a kivitelezés kezdetéig megkeresi a beruházó.

6. Újbuda önkormányzata, a BFK és a NIF közösen vállalta, hogy közösen lépünk fel a lehető legmagasabb színvonalú kivitelezési kultúra, munkaterület lehatárolás, munkavégzési kultúra érdekében. A NIF számos, Magyarországon eddig nem alkalmazott, szigorú feltételt épített be a műszaki leírásba a kivitelező számára.

7. A NIF és Újbuda önkormányzata közösen megvizsgálja minősített favizsgálóval az összes vasútfejlesztéssel érintett fát. Amit lehet, átültetnek, amit helyben meg lehet védeni, körbekalodáznak. A kerülettel közösen határozzuk meg a pótlandó fák helyét és számát.

8. A műszaki átadás-átvétel után 3 éven keresztül negyedévente zaj- és rezgésmonitoring mérést kell csinálni Újbuda önkormányzatának bevonásával.

9. A BFK és a NIF az agglomerációban P+R és B+R fejlesztéseket indít a Déli Körvasútra vezető vonalakon, hogy minél kevesebben érkezzenek autóval Budapestre a vasút fejlesztésének köszönhetően."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×