INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

a nap hírei

adómentesség

fiatalok

orbán viktor

Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. Törökországban ezen a napon kezdődött a lakosság tömeges oltása, első körben az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltják be.

Újabb 111 ember életét követelte a koronavírus Magyarországon - a nap hírei

Infostart

A nemzetgazdasági átlagfizetés mértékéig kapnak jövedelemadó-mentességet a 25 év alatti fiatalok jövőre. A hajléktalanokat fenyegető fagyos éjszakák veszélyére hívta fel a figyelmet a főpolgármester.

Egy nap alatt újabb 1.513 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 111 többségében idős, krónikus beteg. 4.600 embert ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 113 ezer körülire csökkent a halálos áldozatok száma megközelíti a 11.200-at.

A miniszterelnök szerint a magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van. Orbán Viktor a Kossuth rádióban megerősítette: eddig több mint 105 ezer ember kapott védőoltást, ami nagyon kevés, de a kormány arra törekszik, hogy minél több biztonságos oltóanyag álljon rendelkezésre.

A Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint jól haladnak a koronavírus elleni védőoltások. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: összesen 130 ezer embernek elég vakcina áll rendelkezésre.

A más módszerrel készült oltóanyagoknál jóval biztonságosabbnak és megbízhatóbbnak nevezte az úgynevezett RNS-technológiával készült vakcinákat Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ezekben a szerekben egyáltalán nincs vírus, és nem tartalmaznak olyan vivőanyagot sem, amely sokszor a mellékhatásokat váltja ki.

Február elejéig előfordulhatnak fennakadások a Pfizer koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, mert a cég bővíti belgiumi üzemét. Ezután jelentősen megnőnek a gyártókapacitások – közölte az Európai Bizottság elnöke. Előzőleg hat uniós ország elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Pfizer a szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket.

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban. A brit miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy meg kell akadályozni az esetleg még nem azonosított új koronavírus-változatok behurcolását.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az európai egészségügyi unió megvalósítása egyszerre fogja garantálni a minőségi ellátást és a betegbiztonságot minden tagállamban. Ujhelyi István közölte: a tagállami vezetők tanácsa után az Európai Parlament illetékes testülete is jóváhagyta a több mint 5 milliárd eurós csomagot, amelynek kerete 12-szerese a korábbi költségvetésnek.

A nemzetgazdasági átlagfizetés mértékéig kapnak jövedelemadó-mentességet a 25 év alatti fiatalok jövőre - mondta el a rendelkezés kidolgozásával megbízott családokért felelős miniszter. Novák Katalin úgy vélte: a fiatalok átlagkeresete jócskán elmarad az országos átlagkeresettől.

A hajléktalanokat fenyegető fagyos éjszakák veszélyére hívta fel a figyelmet a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: az otthontalanokat ellátó szervezetek a következő napokban bővített kapacitásokkal állnak a rászorulók rendelkezésére, az budapesti cégek és intézmények munkavállalói pedig a kijárási tilalom idején is fokozottan figyelnek a segítségre szorulókra.

Összesen 85 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93, árbevétele 85 százalékkal esett vissza a beutazási korlátozások, illetve a védelmi intézkedések miatt.

Harmadára csökkent a magyar vendégek száma Horvátországban tavaly. Több mint 220 ezer magyar turista járt Horvátországban, 65 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. A magyar vendégéjszakák száma az előző évihez képest 60 százalékkal 1,3 millióra mérséklődött a múlt évben.

Nem tart szükségesnek jogszabály-módosítást az európai őshonos kisebbségek ügyében az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint a Minority SafePack 2013-as előterjesztése óta számos olyan intézkedés született, amely megoldást kínál a javaslatokra. A kezdeményező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója szerint a bizottság ezzel cserbenhagyta az unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát, köztük több milliót, akiket saját országukban folyamatosan jogsérelem ér.

Lemondott a holland kormány a családtámogatási botrány miatt. 2012 óta több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket.

Nyitókép: Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. MTI/EPA/Erdem Sahin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018