eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatal nők beszélgetnek a Wichmann kocsmában, a budapesti Kazinczy utcában 2012. június 25-én. A hetedik kerületi Kazinczy utca, Dohány és Király utca közötti szakasza és környéke a budapesti nyári éjszakai élet egyik központjává vált, ahol számos nyitott, romos ház udvarán létesített romkocsma és szórakozóhely várja a budapestieket és a turistákat.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Elbontják a bulinegyed első, ikonikus kocsmáját

Szálloda épülhet a tavaly elhunyt Wichmann Tamás legendás üzlete helyén a Kazinczy utcában.

Elbontják a Wichmann-kocsma épületét, a más szomszédos házak eltüntetésével kialakult területen pedig szállodát terveznek felhúzni – írja a Falanszter blog alapján a napi.hu. A bulinegyedben 1987-től 2016-ig üzemelő legendás kocsma épületét a - többek között - kilencszeres világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus 1986-ban vásárolta meg. A VII. kerületben a Kazinczy utca 55. alatt álló ház aljában működött a híres kocsma, a felső szinten pedig szamizdat szerkesztőséget üzemeltettek.

A kalandos történetű házban alkották meg a magyarkártya-sorozatot 1836-ban, amit az osztrákok betiltottak, majd a bécsi Piatnik gyártotta. Működött benne kupleráj és teozófiai társaság, ruhabolt, papírbolt, legutóbb pedig egy pizzéria.

Most a szomszédos Király utcai telkeken álló házak elbontásával kialakított területen ötszintes hotelt húznának fel. Az önkormányzatnak nincs lehetősége megvédeni a házat, mert nem áll egyedi műemléki védelem alatt. Az épület magántulajdonban van, így további sorsát alapvetően a beruházói szándék határozza meg. A bontási és építési engedélyezési tervre már kiadták a településképi hozzájárulást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×