eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília elmondta, hány egészségügyi dolgozót oltottak be és találtak-e itthon szuperfertőző vírust

Az operatív törzs online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy megfelelő formában nyilvánosságra fogják hozni az oltási tervet. Úgy értékelt, hogy csökken az új halálesetek száma. Az első négy napon 3789 egészségügyi dolgozót oltottak be koronavírus ellen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az oltás esetleges mellékhatásairól beszélt. Azt mondta, pszichológiai mellékhatások jelentkezhetnek leginkább, nagyon ritkán allergiás reakció is felléphet, de erre az oltóhelyek fel vannak készítve.

A vakcinálással kapcsolatban elmondta, hogy

az első négy napon 3789 egészségügyi dolgozó élt az oltakozás lehetőségével.

Oltás után egy kis időt még oltóhelyen kell eltölteni, utána megkapja a beoltott az oltási kártyát, amiben szerepel, hogy mikor kell megjelennie az ismétlő oltáson.

Ezután a tiszti főorvos ismertette a friss járványadatokat. Úgy értékelt, kedvezőbbek lettek az elmúlt napokban az adatok, de az óvintézkedéseket be kell tartani.

Szentendrén és Kaposváron emelkedett a szennyvízben a vírus koncentrációja a magyar városokban – mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a hatósági eljárások adatait:

  • Maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt az elmúlt egy napban 227 személlyel szemben intézkedtek (szeptember óta összesen 16724 alkalommal eddig) a rendőrök; 198-an közterületen nem hordtak maszkot – 92 figyelmeztetés, 41 helyszíni bírság, 65 szabálysértési feljelentés történt. Tömegközlekedési eszközön, várakozóhelyeken maszkot nem hordókkal szemben hétfőn 12 alkalommal, más zárt helyen történt ellenőrzés során 17 esetben kellett eljárniuk.
  • Az üzletekre, vendéglátóhelyekre vonatkozóan az üzemeltető vagy tulajdonos által elkövetett szabályszegés miatt 685, míg a korlátozott nyitva tartási és a benn tartózkodási tilalomra vonatkozó szabályok megszegése miatt 491 esetben jártak el. Egy üzletet bezártak, összesen 105 üzletet zártak be.
  • Kedden 333 személlyel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt, 18 507 ilyen intézkedés volt eddig a járvány második hullámában összesen.
  • A tranzitszabályokat 45-ször sértették meg, 8985 ilyen eset volt eddig.
  • 9274 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását 24 óra alatt. 2139 hatósági házi karantént rendeltek el hétfőn, jelenleg 19 496 ember van így elkülönítve.

Kérdések

A kérdésekre az országos tisztifőorvos válaszolt.

Hatósági házi karantén vár az új típusú vírussal fertőzött országokból hazatérőkre?

Igen, mint minden más országból érkezőkre.

Vannak fiatalok az újonnan elhunytak között?

Müller Cecília elmondta, hogy az áldozatok átlagéletkora 75-76 év. Ritka, hogy fiatal esik áldozatul. Az esetek csupán három százalékában találtak eddig olyan halálos áldozatot Magyarországon, akinél nem volt kimutatható alapbetegség.

Mit lehet tudni az orosz vakcinákról?

Hatezer vakcina érkezett Oroszországból, tudományos együttműködés keretében vizsgálják, a kutatást elkezdték.

Észleltek-e gyorsabban terjedő vírusmutációt itthon? Hogyan vizsgálják a mutációkat?

Az először a britek által azonosított vírusvariáns nem okoz súlyosabb tüneteket, csak gyorsabban terjed, főleg a fiatalok körében. A tisztifőorvos elmondta, hogy az Egyesült Királyságból hazaérkező, majd két héten belül pozitív mintát produkáló fertőzöttek mintáját szekvenálják, egyelőre nem találtak új fajta mutánst itthon.

Mi az oka, hogy a fertőzöttek száma csökken, de a halálozásoké nem?

A halálozásoké is csökken. A halálozások három-négy héttel követik a fertőzöttek számának hullámzását. A legfrissebb adat 137 halottról szól, korábban a 200-at megközelítő napi szám is előfordult.

Van-e influenzajárvány?

Még nincs, nem lépte át a határértéket a fertőzöttek száma. Két ok miatt: 1. sokan éltek az influenza elleni védőoltással, 2. a higiénés szabályok betartása véd az influenza ellen is.

Lesz-e az erős allergiás roham elleni szer az oltóállomásokon?

Nem csak lesz, hanem van, hiszen minden oltóhelyen kötelező ilyet tartani.

Lesz-e minimális várakozás az esetleges allergiás reakciók észlelése miatt?

Igen, ezért úgy számoljunk, hogy nagyjából félóra az oltás.

Mi a helyzet az allergiásokkal?

Az orvos az oltakozóval együtt dönt kockázat-haszon elemzés után.

Létezik-e oltási terv?

Természetesen. Az egészségügyi dolgozók után a szociális szférában dolgozók, majd a védekezésben részt vevőket követően jön a lakosság többi része.

Hamarosan megfelelő formában nyilvánosságra hozzák az oltási tervet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×